Първият рап в света е… български и е от 1929 г.! Чуйте го!

0

В номинацията ПЪРВИ СВЕТОВЕН РАП и номинацията ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ РАП НАГРАДАТА отива при един и същи изпълнител и той е българин!

„Холд‘он, холд‘он! (чува се гласа по микрофона на MC Don’Eddy Kazasian) Моля, Васко Громков и Васко Теслата да останат на местата си, мургавият американец с елегантния бял анцуг също, моля да седнете – не сте Вие!

И ТАКА… (следва малко бате Ники Кънчев напрежение…) НАГРАДАТА ЗА ПЪРВИ СВЕТОВЕН РАП и номинацията за ПЪРВИ БЪЛГАРСКИ РАП отиват при
Стоян Миленков за изпълнението в авторската му песен от 1929 г. – „Граф Цепелин над София

Чуйте я всички, MC Don’Eddy Kazasian, пускай бате:

Така, че Васко Громков а.к.а. DJ VaGro е вторият BG рапър и си го набийте в поЕТИЧНИТЕ кратуни!

„Граф Цепелин над София“ в дует с Катя Миленкова (повече позната като „Ах цепелина, от тука мина“) е създадена по повод преминаването на 16 октомври 1929 г. на най-големия немски дирижабъл „Граф Цепелин LZ 127“ над България. Това е в рамките на балканската му обиколка.

И сега моля за ВНИМАНИЕ! ДЕЛО присъжда на Стоян Миленков и почетна награда за първи еротични-естетично преплетени БГ рими:

„Ах, цепелина, над нас премина,
КАКЪВ ГОЛЯМ Е, о, Боже мой!

Какъв голям е, КРЕЩИ ИРИНА,
КАК СЕ ИЗДИГА, о, БОЖЕ МОЙ (знам, че подсъзнанието Ви крещи в момента: Я,я вундаба, шнеле, шнеле, я-я).

Как бих желала НА НЕГО ДА СЪМ АЗ –
от ВЪЗТОРГ ще бъда във ЗАХЛАС…

Без виза, БЕЗ ФОРМАЛНОСТ – ТОВА Е НАХАЛНОСТ,
премина ЦЕПЕЛИНА над наща родина.

Граф Цепелина от тука МИНА И ЗАМИНА, ах, Боже мой!“

1929 г., уважаеми читатели на delo.bg! Много преди скритите (и до днес за повечето) естрадни еротично-прикрити рими, като например на лъвицата Силвия Кацарова и ВИГ „LZ“:

„Ще израсте висока бУЙна ръж,
ще се събудят КОРЕНИ ИЗСТИНАЛИ.
Дъждът сега е само ТОПЪЛ ДЪЖД,
изгубил спомена за свойто минало.

ТОПЪЛ дъжд, ЧАКАН дъжд,
ПЛИСНАЛ (схванахте ли  сега???) В МИГ И ОТШУМЯЛ.
Как света ИЗВЕДНЪЖ
стана ПО-КРАСИВ И БЯЛ (е има ли по-готино поетично описание на еякулация и оргазъм питам аз  ?)

А нещо да кажете за първия поетичен ГЕЙ ПРАЙД скрит в контекста на „Среща“ на „ЩУРЦИТЕ“:

„…но моля те, ТИ ДА МИНЕШ ПО ДРУГИЯ БРЯГ…“

Шегувам се разБИРА се…, че се шегувам!

Нека да се върнем на ПЪРВИЯ СВЕТОВЕН РАПЪР (и не, не, не бацета, ово не е македонец) – това е големият Стоян Миленков!

Стоян Миленков, дон Еди Казасян

Стоян Миленков

Стоян Миленков е един от най-крадените, най-култовите куплетисти и най-популярният трубадур на „българския шоу-бизнес“ през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век. Нещо като Глави Трифонов днес, но без селянията му, его капитализъм и нагла чалга всеки делник по битивиту!

Стоян Миленков е роден в град Брезник в края на ХIХ век. Специализира актьорско майсторство в Париж (вече става и по-понятно и защо е – КЛАСА!), актьор е в Народния театър (тогавашният Камен Донев), а после дълго време е говорител в радио София (готин като Ники Кънчев и Драго Симеонов взети заедно). Сам пише текстовете на своите песни, които са интонационно-гениално свързани най-вече с шопския музикален фолклор, съчетани със световните тенденции на Фокстрота (добре, че не е била жива Саня Армутлиева да го оценява с блатна сълза в окото). МС Стоян Миленков за разлика от повечето си колеги (веднага асоциации с днешните лиглYOвци, въртяни до припадък с безмозъчните си текстове и крадени бийтове по медиите) влага особено изключително остър социален смисъл в онова, което на пръв поглед изглежда невинно, а всъщност представлява БИЧ БОЖИЙ срещу неправдата и порочността. След 1944 г. е (сещате се – СЕЧ) умишлено пренебрегнат и оставен в пълна забрава и става “Public Enemy”. Сами потърсете в Google негови записи и лирика!

Ето какво пише за него (посвещава му) друг пренебрегнат от „червената нова култура“ поет и писател с псевдонима Змей Горянин:

„Животът ни е глупава лотария
и ти си взел фаталния билет:
да веселиш печалната България,
а сам да имаш български късмет.“

Цитатът е от „Спомените на една змеица“ Соня Димитрова

И малко вестникарски изрезки от началото на октомври 1929 г., вестник „Македония“ във връзка с историята на ПЪРВИЯТ СВЕТОВЕН РАП:

Осведомяваме читателите си за предстоящ полет над Балканите на огромния въздушен кораб „Граф Цепелин“, построен предишната година и завършил наскоро първата си околосветска обиколка. Кацане няма да има и машината ще премине над България само ако времето позволява.

Дни преди полета, когато вече е сигурно, че цепелинът ще лети над София, Главна дирекция на пощите разпространява следното интересно съобщение:

„Главна Дирекция на пощите има сведения, че дирижабълът „Граф Цепелин“ при неговото пътуване за Румъния ще лети над София и ще пусне с парашут поща. Умолява се гражданството и административните власти, ако евентуално намерят чувала с пощата, да го приберат и го предадат веднага на Софийската централна пощенска станция или да уведомят последната по телефона где е оставен чувалът, за да прати да го приберат.“

graf zepellin, най-старият рап хит е български

graf-zeppelin, най-старият рап хит е български

Гигантският дирижабъл “Граф Цепелин” над София, м. октомври 1929 г.

В 11 ч. 30 м. „Граф Цепелин“ летя над Двореца. Той направи два кръга над центъра на града. Улиците бяха напълнени с граждани, които се любуваха на плавния полет и се възхищаваха от величественото творение на човешкия гений. В този момент Министерският съвет имаше заседание. То бе прекъснато и всички министри наблюдаваха полета на „Граф Цепелин“ от балконите на Министерския съвет. Летенето над София трая около 20 минути. Цепелинът бе доста ниско и ясно можеха да се видят надписите DLZ 127 и „Graf Zepelin“. През 30-те години на ХХ век настъпва така наречената „Златна ера за цепелините“. Машините с татуировки – LZ 127 „Граф Цепелин“ и LZ 129 „Хинденбург“ извършват редовни презокеански полети.

Гигантският дирижабъл “Граф Цепелин” над София, месец октомври 1929 г.

“Граф Цепелин” над София, 16 октомври 1929 г.

Нека завършим тематично (по темата, точно така)! Сигурно, някои от вас уважаеми се чудите как съм открил ПЪРВИЯТ СВЕТОВЕН РАП? Ок, разказвам:

Годината е 1989 г., аз съм напъпил средношколец, луд фен на Майкъл, Мили Ванили, Сабрина, Саманта F( . ) ( . )x и Си Си Кеч, разбира се! Лятната ваканция съм на дунавското ми село – Долно Ряхово при обичаните ми дядо и баба.

…и да продължим, чувам в китката стари градски песни по програма „Христо Ботев“, НЕЩО, което си беше чист РАП – „Граф Цепелин над София“ в дует с Катя Миленкова (припомням – повече позната като „Ах цепелина, от тука мина“) и ИЗБУХНАХ ОТ КЕФ! През годините пусках ОРИГИНАЛА (има и доста кавъри на „Цепелина“ без РАП момента) на мои прЕатели рапЪре – ами припадат и онемяват!

Условието ми е само да не връчвам награда на „100 KILA”, защото, който се замесва с него най-често спи с “200 КИЛА“. Ще си затворя очите пред обърната пентаграма за награда и масонската символика на „Килата майка“… „прости им Боже“ много знаят и те за същината на минетМАЙСТОРИТЕ зидари и кофражисти в световен план! Да, препрочел съм масонските им тухли с лицемерие и глупости от Албърт Пайк и компания и „елате ми повече“!

Така че ПЪРВИЯТ СВЕТОВЕН РАПЪР е българин – големият Стоян Миленков и ний българите „запалихме огъня“, пичоУи от запада и изтока и отново сме „Дали нещо на света“ – първото “Yo’Raps”!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg