Ирена Сендлер – жената, спасила над 2500 деца от лагерите на смъртта

0

Героите от войните не са били само на бойното поле. Ирена Сендлер е доказателство за това. Тя има една от най-разтърсващите истории, свързани с преследването на евреите и ужасяващите концентрационни лагери.

Ирена СендлерПо време на Втората световна война Ирена Сендлер, която е била член на Съвета за еврейска помощ – Zegota, е спасила 2500 деца от Варшавското гето. Дамата с голямо сърце е оглавявала социалната служба в кметството във Варшава. След като нацистите забраняват влизането на служителите при евреите, Ирена издействала за себе си и за своите помощници пропуски от отдела за емидемиологичен контрол в полската столица. С тях тя е имала право да влиза съвсем безопасно в лагера на смъртта и да помага на обитателите му. Всеки път, когато прекрачвала прага на Варшавското гето, Ирена Сендлер носела със себе си освен лекарства, и храна. Тя и нейните сподвижници правели така, че да извеждат еврейски деца от злокобното място.

Методите за това нелегално извеждане на невръстни момичета и момчета от лагера били най-различни и, което е най-важното, не будели съмнение у надзирателите.

Ирена Сендлер и екипът ѝ извеждали децата, като ги пъхали в чували за трупове, торби за отпадъци и дори… в ковчези.

По този начин хората с големи сърца, начело с Ирена ги превеждали през канализацията, прехвърляли ги през оградите, криели бебета в чанти с медицински инструменти, а по-големите деца – в каросерията на лекарския камион, под предпазния брезент. Често Сендлер използвала и „услугите“ на куче, което лаело по охранителите, за да може да заглуши плача на скритите деца.

Ирена СендлерСлучвало се Ирена Сендлер да подкупва и стражари, които често ставали сподвижници в нейната благородна мисия.

Ирена записвала имената на изведените от лагера хлапета, като по този начин се надявала да ги събере със семействата им след края на войната. Листовете пъхала в буркани и заравяла в градината. Години по-късно в стъклениците били открити имената на спасените от нея деца.

Ирена Сендлер била арестувана от нацистите през 1943 г. Въпреки, че ходилата ѝ били жестоко наранени по време на разпитите, тя не издала нито едно от спасените момичета и момчета. Заповедта за разстрел на благородната жена била осуетена от организацията Zegota. От там подкупили един от пазачите, който написал името ѝ в списъка с разстреляните, а до края на Втората световна война Ирена живяла под друго име…

Ирена Сендлер

Ирена Сендлер починала на 98-годишна възраст – през 2008 г., а кандидатурата ѝ била издигната година по-рано за Нобеловата награда за мир.

В същата година с приза бил удостоен кандидат-президентът на САЩ Ал Гор. Въпреки това Ирена е носител на няколко ордена в родната Полша, има и почетно звание „Праведник на народите по света“.

През 2009 г. животът на Ирена Сендлер е екранизиран от режисьора Джон Кент Харисън. Ролята на вдъхновяващата полякиня се превъплъщава Ана Пакуин, а лентата „Смелото сърце на Ирена Сендлер“ е номинирана за „Златен глобус“. На Ирена Сендлер са думите: „Ако видиш някой да се дави, трябва да направиш всичко възможно, за да го спасиш, дори и да не можеш да плуваш!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg