Гор Видал: Доброто дело никога не остава ненаказано

0

Определят Гор Видал като любимия писател на интелектуалците. Неговата вълнуваща съдба започва още с появата му на този свят, на 3 октомври 1925 г. във военната академия West Point, САЩ. Бащата на Юджийн Лутър Гор Видал (пълното име на Гор Видал) е висш чиновник, а майката – актриса от Бродуей. Негов дядо е сенаторът Томас Гор. Още от дете Гор е бил повлиян от убежденията на дядо си. До края на дните си писателят остава критичен към политическите действия на американските политици, които са подчинени на империалистически цели.

20 романа има издадени приживе Гор Видал. „Уилиуоу“ е първият. Пише го едва на 20.

Гор Видал

Романът, донесъл на Гор Видал скандална известност

Световна скандална известност му дава неговата трета книга – “Градът и стълбът”, която в литературата отвъд Атлантическия океан засяга за първи път открито проблемите на хомосексуалността. Дори вестник „Ню Йорк Таймс“ не пожелава да публикува рецензия за романа.

Утвърждаването на Видал е като исторически белетрист, нещо повече – обявен е за основоположник на жанра политически исторически роман. Повече от 60 години американецът изследва редица исторически, сексуални, художествени и социално-политически теми. Освен романите, Гор Видал е оставил в световната литературна съкровищница десетки разкази, сценарии, над 200 есета, 8 пиеси.

Лауреат е на Национална награда за литература (National Book Award) през 1993 г. Признат е за един от най-влиятелните либерални американски интелектуалци на миналия век. У нас става популярен и предпочитан автор с книгата си „Калки“. Постепенно на български са преведени и други негови водещи творби, а интересът е небивал: „Вашингтон, окръг Колумбия“, „Сътворението“, „На живо от Голгота“ и др. Писателят и общественик умира на 31 юли 2012 г. в Лос Анджелис.

Тези 15 култови прозрения и мисли, сентенции и крилати фрази очертават рамките на света на Гор Видал:

Гор Видал

Гор Видал през 50-те години на XX век

Това, което сме, рядко е това, което искаме да бъдем, докато това, което искаме да бъдем или ни е забранено, или се променя със сезоните.

Всеки път, когато приятел постигне успех, нещо в мен умира!

Глупостта на умния е винаги по-голяма от тази на тъпака.

Казват, че да опознаеш себе си, значи да опознаеш всичко човешко. И естествено никой не може да опознае себе си, защото човешката природа е необхватна: ние оставаме непознати дори на себе си.

Най-прекрасните четири думи във всекидневието ни са: “Аз нали ти казах?!”

Лицемерието се превръща в добродетел, когато се бориш за добра кауза.

Нарцисистът е човек, който изглежда по-добре от теб.

Не е достатъчно да постигнеш успех, другите трябва да се провалят.

Съседът винаги ни е враг. Такава е природата на нещата.

Гор Видал

Гор Видал в новото хилядолетие

Повечето животи са прекарвани в слагане и сваляне на маски.

Преди животът да ни раздаде картите, са раздадени картите на съдбата ни – нашето семейство.

Хората никога не правят това впечатление, което мислят, че правят.

Всички сме проститутки в един или друг смисъл – ако не сексуално, то морално.

Никога не пропускам шанса да правя секс, или да се появя по телевизията.

Доброто дело никога не остава ненаказано.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg