Дъстин Хофман на 80

0

Един от най-емблематичните и достойни холивудски актьори е роден на днешния 8 август!

Двукратният носител на „Оскар“ Дъстин Хофман чества своя 80-годишен юбилей!

Дъстин, който е с румънски корени, се ражда в Лос Анджелис, в семейството на Лилиан и Хари Хофман. От северната ни съседка са дядото и бабата на знаменития артист по бащина линия.

Дъстин Хофман на 80

Още от малък бъдещият прочут актьор израства в атмосферата на седмото изкуство – неговата майка е отявлен киноман! Като студент, Дъстин се увлича по музиката, но след като се мести в Голямата ябълка, пробва да пробие във филмовия бизнес.

Своя път към славата Дъстин Хофман започва на сцената на Бродуей, където печели и първата си награда „Оби“.

Дъстин Хофман на 80

Дъстин Хофман сключва брак през 1969 г. с Ан Бърн, а от любовта им се ражда Джена Бърн. Второто им дете – Карина Хофман Бъркхед, е осиновено. Ан и Дъстин се развеждат в края на 1980 г.

Едва свалил брачната си халка, след по-малко от седмица казва заветното „Да“ на Лиса Готсеген (на снимката по време на церемонията „Оскар“ през 2013 г.). И до днес двамата са заедно, заобиколени от четирите им деца – Джейк, Ребека, Макс и Александра.

Дъстин Хофман на 80

Дъстин Хофман на 80Дебютът в голямото кино за Дъстин Хофман идва през 1967 г. Режисьорът Майк Никълс му поверява главната роля в „Абсолвентът“. 30-годишният актьор изгражда умело характера на своя 21-годишен герой.

Веднага след финалните надписи на премиерата няма човек в Холивуд, който да не знае името на нисичкия Дъстин Хофман.

Друга култова роля на Хофман, е в „Среднощен каубой“ на режисьора Джон Шлезинджър през 1969 г.

Знаете ли, че…

Дъстин Хофман е получил покана да изиграе Човека пингвин в „Батман се завръща“ – образът, в който се превъплъщава колегата му Дани Де Вито.

Хофман има още една странна покана – да бъде Супер Марио в едноименния филм от 1993 г.

Дъстин Хофман на 80

Предложенията за роли през 70-те години валят, но те по никакъв начин не могат да бъдат поставени в графата клише за актьора, напротив.

Характерите, които Дъстин Хофман изгражда, са на аутсайдерите на обществото, маргинали с човешка топлина.

Един след друг следват „Малък голям човек“ на режисьора Артър Пен от 1970 г., година по-късно излиза „Сламени кучета“ на Сам Пекинпа. „Лени“ на Боб Фос и „Маратонецът“ отново на Джон Шлезинджър са заглавията с негово участие през 1974 г и 1976 г.

Първия си „Оскар“ Дъстин Хофман грабва за драмата „Крамър срещу Крамър“ (снимката горе) от 1979 г., а екранната му партньорка Мерил Стрийп също е наградена с приза за най-добра женска роля. Три години по-късно Хофман отново е номиниран за най-високото отличие в световното кино – за комедията „Тутси“ на Сидни Полак, но статуетката за главна мъжка роля отива при Бен Кингсли за биографичната лента „Ганди“.

 

За кратко след това Дъстин Хофман се връща на театралната сцена, но пък края на 80-те очарова всички с играта си в с „Рейнман“, за което заслужено си тръгва от церемонията в Кодък Тиътър с „Оскар“.

Режисьор на „Рейнман“ е Бари Левинсън, а Том Круз също играе в него. В зората на 90-те скептичните кинокритици не се изказват ласкаво за новите филми с участието на Хофман – „Били Батгейт“ и „Хук“ от 1991 г., „Зараза“ от 1995 г., за да дойде 1997-та, когато

великият Дъстин Хофман се връща на бял кон с незабравимата му роля в „Да разлаем кучетата“ на Бари Левинсън.

Дъстин Хофман на 80

Звездното участие във филма е повече от блестящо – Робърт де Ниро, Уди Харлсън, Ан Хейч, Кирстен Дънст, Уили Нелсън и др. Дъстин Хофман получава за лентата на Левинсън своята седма номинация за наградата на Американската филмова академия, но Джефри Ръш отнася златния „Оскар“ за играта си в драмата за живота на пианиста Дейвид Хелфгот – „Блясък“.

Дъстин Хофман на 80

И през новия век превъплъщенията на Дъстин Хофман не секват – незабравим е в „Запознай ме с вашите“ от 2004-та, а четири години по-късно с Ема Томпсън си партнира в „Last Chance Harvey„, а ролите му в „Запознай се с малките“ и „Версията на Барни“ от 2010 г., както и в „Като готвачите“ от 2014-та също предизвикват възхищението на неговите почитатели. Честит рожден ден, Дъстин!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg