Да си спомним за Септемврийското въстание

0

На 23 септември 1923г. избухва Септемврийското въстание. Под това наименование се приемат бунт, организиран от Българската комунистическа партия. Бунтът е организиран под диктовката на Коминтерна и чрез него се цели свалянето на Демократическия сговор. В бунта се включват също така земеделци и анархисти, чиято цел е създаване на работническо-селско правителство в България.

Въстанието не започва единно, а е по-скоро разкъсано. Първи се вдигат в Мъглиж на 13-14 септември към тях се присъединяват и комунистите от Голямо Дряново. Никой не желае да последна въстаниците и те са принудени да избягат в гората. На събрание в Стара Загора се решава, че въстанието в техния окръг ще започне на 19 срещу 20 септември. Бунтът в Стара Загора е потушен веднага.

Георги Димитров и Васил Коларов решават, че въстание трябва да има и на 23 септември слагат неговото начало. Превзет е град Фердинанд. Властта веднага реагира и изпраща срещу въстаналите селяни армейски части. Войниците, макар и по-добре въоръжени, отстъпват по численост на тълпата и са принудени да отстъпят града. Лом и Берковица са под въстаническата власт, а останалите градове в Северозападна България също се поддават на бунта.

Правителството на Александър Цанков мобилизира армията и изпраща големи части, които да се разправят със селяните. Георги Димитров също започва да набира доброволци за своята армия. По селските домове са извършвани „проверки“ с цел изземване на храна и дрехи, с които да бъдат подсигурени въстаниците.

След дълги боеве и променлив успех градовете в Северна България са освободени, въстаниците са жестоко избити.

Въстанието се проваля поради редица причини – в началото на септември 1923г. са заловени голям брой комунистически дейци, подготвящи въстание в България. Въстанието е слабо подготвено и на практика не избухва в големите градове – София, Варна, Пловдив и Бургас. Слабото въоръжение или липсата му също води до неуспешен край на бунта.

Септемврийското въстание остава в нашата история като едно от най-кървавите въстания, довело до тежки последици за България.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg