„Вече знаем как да се храним здравословно“ – в името на детското здраве

0

Детското хранене е една от болните теми на обществото ни днес. С цел образователна подкрепа, водеща хранителна верига проведе инициативата „Кулинарно междучасие – Манджицу“. Основната цел беше да се създаде интерес за здравословното хранене у децата. Организаторът „Лидъл – България“ одобри за пилотния си проект 5 училища от цялата страна, сред които и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велинград. Във всяко едно учебно заведение беше реализиран проектът „Манджицу“.

здравословно хранене на децата

За инициативата във Велинград за delo.bg разказа директорът на училището Ани Василева:

Ани Василева„В проекта участваха 60 деца, разделени в пет секции, сред които здравословно хранене, начин на обноски при сервиране, изграждане на хранителен режим и др. Задачата на нашето училище беше да реализираме различни събития, свързани със здравословното хранене. Над 15 са реализираните тематични мероприятия, като към всяко едно сме приложили линк с доказателство за свършеното от нас.“

На 1 февруари беше и финалът на проекта – кулинарното шоу „Вече знаем да се храним здравословно“. Децата участваха в секциите: Ресторант Кухнята на баба“, Рибен ресторант, Зеленчуково-плодова фиеста, Академия за здравословно хранене и Дизайнери (за естетическо поднасяне на ястията).

здравословно хранене на децата

Жури от „Лидъл – България“ ще реши кое от петте училища – СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велинград, СОУ „Отец Паисий“, гр. Кърджали, СУ „Димитър Талев“, гр. Добрич, 22 СОУ „Георги Ст. Раковски“, гр. София или ОУ „Васил Петлешков“, гр. Пловдив ще получи голямата награда от 10 000 лева.

здравословно хранене на децата

Началният и средният курс в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, Велинград са в различни сгради. Децата от 1 до 4 клас вече над 15 години учат в бившия Пионерски дом в града. Там никога не е имало обособен спортен кът, в който учениците да тренират.

здравословно хранене на децата„Ако ние спечелим сумата, ще я вложим за направата на спортна площадка към сградата на началния курс. Тя ще се ползва за обучението по физическо възпитание и спорт на децата. Разбира се, ще бъде нужно и съфинансиране от страна на училището и на родители за изграждането й, за да могат децата от 1 до 4 клас да провеждат спокойно своите спортни занимания и да се организират различни инициативи на територията на училището, а не извън него, както досега“ –

споделя още директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Велинград.

Нека победи най-добре представилото се училище, а инициативи като тази да бъдат все повече. В името на детското здраве!

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Арлекин, Червената шапчица, ВелинградУченици от Велинград с международен приз за най-добър задграничен филм (видео)

 

здравословно хранене за деца„Да сме здрави“ – как и къде у нас учат децата на здравословно хранене още от детската градина?

 

ученически духов оркестър, мажоретен състав, Велинград, Димитър Мечев, Костадин ФилиповОркестърът, прославил България в Европа на 50!

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg