С наближаването на Хелоуин все повече от нас са изкушени да прибавят още един празник в календара, пък бил той и привнесен от англоговорящите страни. 31 октомври свързваме с тиквените фенери, костюмите, лакомствата и, разбира се, страховитите истории за духове и вещици.
Какво не знаем за Хелоуин?
Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива, ще им „изиграят номер“. Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се веселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.
Ето и няколко вкусни и „страховити“ предложения за по-вкусен Хелоуин!
Кокосови кокали
Продукти:
олио за намазване
¼ чаша кокосови стърготини
1 с.л захар
1 ч.л. лимонова кора настъргана
1 с.л. сок от лимон
1/8 ч.л. индийско орехче
щипка сол
½ чаша конфитюр от малини без семки
400 гр. тесто за пица
1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
- Затоплете фурната до 200 градуса. В малка купа смесете кокосовите стърготини, захарта, лимоновата кора, индийското орехче и солта.
- В друга малка купа разбъркайте конфитюра и лимоновия сок. Сложете купата в хладилника и изстудявайте, докато стане време да сервирате.
- Разточете тестото като оформите правоъгълник с размери 25 на 30 см. С нож за пица /или обикновен, ако нямате за пица/ нарежете тестото на 12 ивици с дебелина 2.5 см.
- Завържете всеки от двата края на ивиците на възел и ги подредете върху предварително намазаната с олио хартия за печене.
- Намажете всяко парче с яйце и го поръсете с кокосовата смес.
- Печете, докато се получи златиста коричка- 13-16 минути.
- Когато са готови „кокалите“, подредете ги в чиния и сервирайте с „кървавия“ малинов топинг.
Сандвичи „Очи“
Продукти:
20 филийки бял хляб
2 купички шунка /230 гр./, нарязана
1/3 купичка майонеза
1 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. релиш /салца/
½ с.л. сос Уорчестър
½ с.л. лют сос, например Tabasco
сол
10 зелени маслини, пълнени с морковчета и нарязани на две
кетчуп
Начин на приготвяне:
- Изрежете от всяка фирийка хляб кръг с диаметър 6 см.
- Поставете шунката, майонезата, мд, горчицата, релиша, соса Уорчестър и Tabasco соса в купата на фуд процесора/кухненски комбайн/ и пуснете няколко пъти кътера, докато се нареже на ситно, но да не е напълно хомогенна смес.
- Оформете топка от всяка лъжица от сместа. Поставете я върху филийка хляб.
- Върху всяка топка поставете по маслинка като око.
- С кетчуп изрисувайте „кървавите вени“ на очите.
- Сервирайте и внимавайте да не изплашите малките деца.
Къп кейк Червено кадифе „Мозък“
Продукти:
За къп кейковете:
2 ½ брашно
1 ½ чаши захар
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. какао
¾ ч.л. сол
2 яйца
1 чаша мляко с 1 с.л. лимонов сок
1 ванилия
1 ½ чаши олио
1 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л. червена хранителна боя
За глазурата:
1 пакетче масло
4 чаши пудра захар
½ ч.л. сол
1/3 чаша мляко
сметана
1 ванилия
червена и черна хранителна боя
Начин на приготвяне:
- Затоплете фурната до 180 градуса.
- Подредете формичките за къп кейковете и сложете хартиените чашки в тях.
- Сложете яйцата, олиото, млякото, оцета, ванилията и боята в купа и разбийте добре с миксера.
- В друга купа смесете брашното, захарта, солта, какаото и содата.
- Внимтелно добавяйте брашняната смес към течната като бъркате с миксера.
- Изсипете сместа във формичките като ги пълните ¾ от капацитета им.
- Печете ги около 20 минути.
- Когато са готови, оставете ги да изстинат 10 минути в тавата преди да ги извадите.
- Оставете ги, докато изстинат напълно.
- За да приготвите глазурата: Сложете маслото и захарта в купа и разбийте с миксер. Добавете млякото. Когато сместа стане хомогенна, добавете няколко капки черна боя, след това няколко капки червена боя и щипка сол. Миксирайте добре.
- Вземете шприц и напълнете пликчето с току-що приготвената смес.
- Всяко от кексчетата украсете като с шприца оформяте вълнообразни линии, наподобяващи мозък, така, както е показано на снимката.
Ако Ви е нужно вдъхновение за нови рецепти или искате да се потопите в атмосферата на празника, телевизонните канали Travel Channel и Food Network са се погрижили да ви е вкусно, страховито и забавно.
Travel Channel предприема едно осветено от тиквени фенери пътешествие из цяла Америка във „Водещите 20 атракции за Хелоуин“ (30 октомври в 21:00 ч.) – едно специално едночасово предаване, което Ви отвежда от единия бряг на континента до другия и от един призрак до друг чрез най-страховитите и най-ужасяващите вампирски атракции, които страната може да предложи. На самия Хелоуин ще намерите спасение от онези деца, които чукат на вратата и искат сладки, с „Хелоуин мания“ (31 октомври, от 22:00 ч.) – едно призрачно пътуване с влакче на ужасите през най-щурите, най-прекрасни и откровено странни традиции в навечерието на Хелоуин в Америка – от фестивал на терора в бивш затвор, до резбовани тикви на стойност 1000 щатски долара.
А Food Network се подготвя за Хелоуин по възможно най-вкусния начин: с „Хелоуин войни“, които може да гледате всеки делничен ден от 20:00 часа. Този, който оцелее, ще грабне голямата награда от 50 000 долара!
Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!