Мадрид – кралски град с гореща кръв

0

Обединяващото между футбола, тореадорите, кралското семейство, изкуството и горещите танци се нарича Мадрид. Столицата на Испания впечатлява още с излизането от летището и потапянето в стотиците малки улички и булеварди. Пристигнахме късно вечерта, но градът беше по-жив, отколкото много градове в България през деня. Още в първите часове се уверихме, че испанците безспорно имат гореща кръв.

Организирахме сами пътешествието си и затова се опитахме да включим в програмата както част от типичните забележителности на Мадрид, така и не толкова популярните местенца.

Хотелът ни беше близо до стадион „Сантиаго Бернабеу“ и обиколката ни започна именно оттам. Дори и да не сте фен на футбола, със сигурност ще се впечатлите от невероятните съоръжения и представянето на историята на „Реал Мадрид“. Още с влизането, разположените екрани от едната страна и стотиците купи, награди и трофеи от другата страна Ви потапят в един звезден свят. А всеки посетител има възможност да премине от музея, където е представена историята на клуба през вип зоната до самия стадион и съблекалните на звездните футболисти.

Мадрид, Сантиаго Бернабеу

От „Сантиаго Бернабеу“ до центъра на мегаполиса се придвижихме с метро. Градският транспорт е уреден изключително добре и дори най-неориентираните туристи е трудно да се объркат.

Пристигнахме на малкото площадче „Опера“, непосредствено близо до Кралския дворец. В градините пред величествената сграда хората се любуваха на топлото време, а обстановката спокойно може да се опише като приказна. Влизайки в Двореца бяхме малко разочаровани, че не можем да си направим няколко снимки. В предварителната информация бяхме чели, че Кралският дворец разполага с над 3000 стаи, всяка от които с уникален и неповторим стил. И най-богатото въображение не може да си представи това, което е в действителност. А думата, която описва всичко видяно е разкош и абсолютен шедьовър на архитектурата. Потапяйки се в кралските стаи и зали с изумени погледи откриваме, че всеки един детайл е изпипан до съвършенство, всеки един орнамент си е на точното място. Всяка стая разказва история и със сигурност човек може да прекара часове, изучавайки всеки един детайл от пода, през стените, до тавана.

Мадрид, Кралски дворец

 

След прекрасните и внушителни гледки в Двореца се отправихме към катедралата, която се намира в непосредствена близост до него. А на около 700 м от кралския разкош се потопихме в нощния живот на Мадрид с уникално фламенко шоу. Споделиха ни, че в Корал де Морейра е най-доброто фламенко, а и снимките на десетките холивудски звезди оттам красноречиво го подчертаваха…

Ето кое привлича милиони туристи в Мадрид

 

Програмата ни включваше разходка в зоопарка на Мадрид, но не сме и предполагали, че можем да се разхождаме там около 5 часа. Разходката сред животните и пресъздадената автентична среда от всеки континент на планетата ни накараха да почувстваме, че сме направили околосветско пътешествие сред всички природни красоти и диви кътчета на Земята. Понеже го посетихме в делничен ден, впечатление ни направиха и многото деца от градини и училища, които имаха открит урок на място. А за да могат да се включат в един учебен час, имаше специално организирано влакче, което обикаляше алеите.

Мадрид, зоологическа градина

А ние, въпреки че сме учили по география за всеки един от животинските видове, се изумихме от реалния вид на някои от тях.

Испанското ни приключение продължи с посещение на Арената на тореадорите – Лас Вентас. Гледайки съоръжението отвън, едва ли някой ще разпознае, че зад стените се провеждат традиционни испански кориди. Архитектурата на сградата отвън прилича по-скоро на музей.

Мадрид, Лас Вентас

Обиколката ни завърши в романтичния парк Ретиро. Градините, езерото, алеите и спокойствието, което носи въздухът в Ретиро могат да спрат времето и да те накарат да се насладиш на красотата наоколо. Голямото езеро в парка е място, което събира приятели, влюбени, семейства с деца, възрастни и всички се наслаждават на мига, без да бързат за никъде, просто плават спокойно в малките лодки и се радват на това, което им се случва. В парка има достатъчно места, където можете да опитате от традиционната испанска сангрия, с която може да се освежите и да Ви даде сили, за да продължите разходката.

Мадрид, Ретиро

Преди да се отправим към летището, си направихме пикник, около нас имаше много испанци, които бяха решили да прекарат обедната си почивка по този начин. Имаше и такива, които събираха слънчеви лъчи с някоя книга в ръка.

Мадрид

Със сигурност Мадрид заслужава да му бъде отделено повече време, ето защо следващото ни пътешествие ще бъде посветено на изкуството и шедьоврите му. А в нашите сърца Мадрид остава като кралския град, събрал в себе си многообразието, но въпреки всичко остава пазител на неподправената и неповторима испанска култура.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg