Питката на Милица Божинова от „Черешката на тортата“ (рецепта)

0

Милица Божинова е една от вокалистките на култовата формаиция Тоника СВ. Тя е родена на 4 юни 1957 г. в София. Родителите ѝ пеят в столичния хор „Родна песен“, което предопределя и нейното бъдеще. Милица пропява на 3-годишна възраст. На 5 започва да свири на пиано. Покрай пианото се увлича и по пеенето, приемат я дори в хор „Бодра смяна“. Още като студентка работи с Митко Щерев, записва филмова музика за ленти като „Адаптаия“, „Завръщане от Рим“ и др. През 1978 г. започва работа към Концертна дирекция с групата „Фоноекспрес“, а две години по-късно се явява на конкурс за солистка на вокална група „Тоника СВ“, с което започва кариерата ѝ.

Милица Божинова

сн. Нова ТВ

Гласовитата певица сподели с приятелите си във фейсбук рецептата на питката, с която обра овациите в „Черешката на тортата“. Ето я и нея:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

4 яйца

1 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сол

2 ч.л. захар

1 кубче мая

щипка сода

100 г масло

3 с.л. олио

1 кг брашно

250 г сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбивате трите яйца и белтъка от четвъртото яйце с 1 с.л. олио, сол и няколко капки оцет. Така тестото става по-еластично. В хладкото прясно мляко разтваряте маята със захарта и 1 с.л. брашно, докато стане на кашичка. След като шупне, го прибавяте към яйцата. Добавяте малко брашно и към всичко това изсипвате киселото мляко със щипка сода и пак брашно – да стане меко тестото. Оставяте да втаса 30-40 минути.

Милица Божинова

След това добавяте още брашно, премесвате тестото да е средно твърдо и разделяте на 4 топки. Всяка топка разточвате на дебела кора, около 1 см. Разтопявате маслото заедно с олиото и мажете всяка кора. Отгоре слагате натрошено сирене. Корите се редят една върху друга и се завиват на руло. Усуквате леко и навивате на охлюв. Намазвате отгоре с отделения жълтък от 4-то яйце и по желание може да поръсите със семена – сусам или други, по избор. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна около 40-50 минути. За да не прегори отгоре, по някое време покрийте питката с фолио.

Да ви е сладко!

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!



Коментирай в Delo.bg