Пилешката супа е източник на колаген и ценни аминокиселини

0

По темата за ползите от пилешката супа за здравето ни е изписано много. Знае се, че това вкусно ястие се препоръчва при настинки и грип. Различни видове бульони – телешки, пилешки рибен, агнешки се срещат в абсолютно всички култури по земята и са част от кухнята на народите от хилядолетия. Те са богати на хранителни вещества, вкусни и лесни за възприемане от почти всякакви възрасти. Това е начина, по който нашите предци са се възползвали от всяка част от животните.

пилешката супа е полезна за здравето

Костите, мозъка, кожата, краката, сухожилията и ставните връзки, с които не са могли да се хранят директно са били сварявани. Това е помагало да бъдат съхранявани за по-дълъг период от време. При приготвянето на такъв бульон се освобождават важни лечебни съединения като колаген, глицин, глутамин, промин, които влияят положително на здравето. Научно установено е, че те са също източник на редица минерали в лесно усвояеми от тялото ни форми като калций, магнезий, фосфор, силиций, сяра и др. Освен това съдържат органични съединения като глюкозамин, които се продават в аптеката и служат за лекуване на възпаления, артрит и болки в ставите.

Нека да уточним, че бульоните под форма на кубчета, така усърдно рекламирани по редица тв канали, не носят такива ползи за здравето. Дори напротив, те съдържат вредни вещества като мононатриев глутамат, който е невротоксин.

Ето 6 ползи от включването на пилешката супа и бульоните в нашата кухня.

  1. Предпазва ставите с помощта на лесно усвоим колаген

По темата е изписано много. Знае се, че с напредването на възрастта хрущялите ни намаляват, тъй като са нападнати от антитела. В костния бульон се намира лесно усвоим колаген от животинските части – кости, кожа, хрущяли, сухожилия и костен мозък. Един от най-ценните компоненти на костните бульони е желатина, който действа като мека възглавница между отделните кости и им помага да се плъзгат без триене. Той също подпомага поддържането на добра костна плътност.

  1. Подпомага дейността на храносмилателната система

Научни проучвания са доказали, че желатинът от костния бульон помага за възстановяването на лигавицата на червата. Бори се успешно с чувствителността към пшеница или млечни продукти. Увеличава растежа на полезните бактерии като пробиотици и действа оздравително при проблеми с дебелото черво. Изследвания са установили, че при хора с храносмилателни проблеми серумните концентрации на колаген намаляват. Тъй като аминокиселините от колагена изграждат тъканта на дебелото черво и целия стомашно-чревен тракт, набавянето му от приготвени вкъщи бульони е повече от желателно.

  1. Видима промяна на кожата

Заличете бръчките на кожата с натурален колаген от пилешка супаИма редица начини да си набавите колаген – дали от хранителни добавки, различни течни форми. Можете да ги намерите в аптеки, дрогерии, магазини. Но общо взето правилното и балансирано хранене може да ви направи не само по-здрави, но и видимо по-красиви. Така че пилешката супа не е само за душата- тя също е и за лицето. Съдържащите се в бульона колагенови нишки изравняват тена на кожата, нейната структура, борят се с фините бръчки и намаляват неравностите на целулита. Кожата е най-големия орган в човешкото тяло и е в контакт с околната среда. Затова освен грижи за кожата на лицето трябва да полагаме грижи за здравето на цялата ни външна обвивка.

  1. Подсилва имунната система

пилешката супа е полезна за здраветоВече е научно доказано, че пилешката супа помага при настинки и грип. Както вече уточнихме освен пилешки може да използвате и други животински бульони. Когато правилната дейност на червата е нарушена малки частици се просмукват през чревната лигавица и навлизат в кръвообращението. Имунната система ги разпознава и става хиперактивна. Това води до възпаление и цялостна дисфункция, при което имунната система отделя високи нива на антитела. Те причиняват автоимунен отговор и атакуват здравата тъкан. Костният бульон е една от най-полезните храни за червата, тъй като съдържа колаген, желатин и редица ценни аминокиселини. Те влияят положително на чревната микрофлора и подсилват имунитета цялостно.

  1. Пречистване на организма

В днешно време сме изложени на атаките на различни токсини, пестициди, изкуствени съставки и химикали. Човешкото тяло има свои собствени средства за детоксирация от тежки метали, но не може да се справи с бързия темп на развитие на съвременни Е-та. Костният бульон пречиства организма с помощта на съдържащите се в него калий и глицин, които подпомагат дейността на черния дроб. Освен това съдържа сяра, която също помага за детокс. Добавете към бульона чесън, зеленчуци и подправки (повечето от тях са билки). Подправете с прясно изцеден лимонов сок. Вкусно и полезно. Центърът по превантивна медицина към Станфордския университет е установил, че бульоните съдържат и глутатион, който намалява оксидативния стрес и елиминира мастноразтворими съединения на тежки метали – живак и олово.

  1. Подпомага образуването на тъкани

пилешката супа е полезна за здраветоАминокиселините, намерени в бульона помагат за изграждане на мускулна тъкан, подпомагат високите нива на костна минерална плътност, повишават усвояването на хранителни вещества, поддържат здравето на съединителната тъкан. Глутаминът помага да поддържаме енергията си чрез изпращане на хранителни вещества и азот към клетките ни. Аргининът от бульона подобрява кръообращението и насърчава нормалното заздравяване на раните.

За пълно извличане на полезните вещества на много слаб огън варете пилешките кости 24 часа, а телешките – 48.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

супа, антибиотици, настинка, грипЯжте тази супа вместо антибиотици (рецепта)

 

Градинска супа с коприваГрадинска супа с коприва и домашни подправки (рецепта)

 

диета със зелева супа сваля до 5 кг на седмицаКултовата диета със зелева супа топи 5 кг за 7 дни

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg