Кой е най-големият шоколад в света и още „Извънгабаритни специалитети“

0

Най-големият черен шоколад с ядки на планетата е направен в Перу и е записан в Книгата на рекордите „Гинес“. Той е с размери 21 кв. метра и е с дебелина 5 см. За да бъде приготвен, са използвани 2 тона какао, 680 кг захар, 20 кг орехи и лешници, 1500 литра мляко и 250 литра вода. Проектът струвал 97 000 долара.

Най-големият черен шоколад с ядки е приготвен за 8 часа, а след това е раздаден на децата и участниците във фестивала на шоколада в Лима.

Когато говорим за най-, най-, най-, трябва да кажем и за най-тежкия шоколад. Той е направен във Великобритания през 2011 г. и тежи 5,7 тона. Размерите му са 4 на 4 метра, а дебелината му е 35 сантиметра.

През 2016г. в Словения е направен шоколада с най-голяма площ – цели 142 квадратни метра.

Най-голямото кафе са пили в Лас Вегас през 2010 г. Майсторите са част от екипа на GourmetGiftBaskets.com. Чашата е с размери 2.44 на 2.44м. и може да побере 32 160 чаши или 7 609 литра от горчивата напитка. Същият екип само месец по-рано приготви и най-голямото айс кафе в света. И двете постижения бяха вписани в Книгата за рекордите „Гинес“.

В „Гинес“ е записано и най-голямото капучино. То е приготвено в Прага от осем чешки и чужди майстори. В огромната чаша те са забъркали 2 117 литра капучино. Използвани са 300 литра еспресо и 1 700 литра мляко. И ако искате и вие да опитате да го приготвите, отделете си 3 часа – точно толкова време е било необходимо на осмината ентусиасти. Но пък е приятно да победиш предишните рекордьори – двама италианци.

През 2012 г. италианки майстор готвачи приготвиха най-голямата пица в света и подобриха рекорда, записан в „Гинес“. Новата пица-победител дори си има име – Ottavia. Така майсторите отдават почит на първия римски император Октавиан Август.

най-голямата пица в света

А какви и колко продукти са използвали? 9.9 тона брашно, 5 тона доматен сос, 4.4 тона моцарела,1130 л. мая, 125 кг. пармезан, 675 кг. маргарин, 250 кг.сол, 9 400л. вода, 100кг. марули и 25 кг. оцет.

Пицата тежи 23 250 кг. и са били необходими 48 часа, за да бъде изпечена от петима майстори.

Най-голямата пица калцоне е с далеч по-скромни параметри – тежи 31.4 кг.  и е с размери 2.84м. на 55.88 см.

В рекордите на „Гинес“ за най-голямата гръцка салата е вписана салатата, приготвена от Петрос Ламбринидис, който заедно със 100 доброволци успя да забърка 20 тонна салата на Червения площад в Москва.

Най-голямата плодова салата тежи само… 8 690 кг и направена във Виена.

Най-голямата бисквита е с размери 754 кв. метра и енаправена от Immaculate Baking Company във Флет рок, Северна Каролина на 17 май 2003 г. Бисквитата тежи 18 тона и е с диаметър 30.7 м.

И ако всички тези рекорди на Гинес са ви интересни, с удоволствие ще проследите поредицата на куленарния канал Food Network Извънгабаритни специалитети“, която се излъчва от 20 февруари всеки вторник от 22:00 часа.

Извънгабаритни специалитети

Водещият Джош Дени е известен със своите роли в стендъп комедии, преди да се захване с телевизионната си кариера. Само това е достатъчно, за да повярвате, че предстоят забавни срещи с Джош в новата поредица. Ето какво споделя той за поредицата:

 

Защо тези извънгабаритни специалитети са толкова популярни в САЩ?

– Нашето послание е, че тези порции трябва да се споделят с приятели. Страхотно е разделяш вечерята си с близки хора. Има и друго предимство – по-евтино е! А и се превръща в туристическа атракция.

 

Ти споделяш дори в своя сайт за борбата ти с килограмите? Как се справяш при наличието на „Извънгабаритни специалитети“ около теб?

– Наистина не е лесно да работиш по 12-15 часа на ден като пътуваш далече от дома и да поддържаш желаните килограми. Това, което задължително правя е да спортувам 3 до 5 пъти седмично. А когато съм си вкъщи, задължително внимавам какво слагам на масата. Дори с кофеина внимавам.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg