Ето къде правят най-вкусната луканка на Балканите

0

Вкусове има много, още повече когато става въпрос за деликатес като домашната луканка. Има едно място на Балканския полуостров, което е на около 30 км от ГКПП Калотина – Пирот. Градче в Сърбия, отдадено на традициите и производител на вкусна домашна храна. В края на всеки януари от няколко години насам тук е истински празник – в разгара си е фестивал, посветен на месната наденица, наречена пеглана кобасица. Поверието носи, че

хапват ли мъжете от този деликатес, добиват свръх сила, а жените ставали… палави.

Чудите се защо ли? Тайната е в уникалните местни подправки, добавени към мляното месо.

най-вкусната луканка е пеглана кобасица от Пиротнай-вкусната луканка е пеглана кобасица от Пиротнай-вкусната луканка е пеглана кобасица от Пиротнай-вкусната луканка е пеглана кобасица от Пирот

Основната съставка е изчистено от всякакви мазнини месо – най-хубавото козе, телешко или овче месо. Сигурно и Вие се питате защо пък не свинско?

Никога до момента пеглана кобасица не е правена със свинско месо, може би предвид историческите корени на деликатеса.

Всички производители предлагаха добре изсушена, а на места и вакуумирана луканка. На всеки щанд чевръсти майстори предлагаха тънки резени за дегустация на прииждащите стотици почитатели на местния вкусен суджук. Опитах и магарешка пеглана кобасица. Тя се различаваше от останалите вариации – стори ми се по-вкусна, без предварително да знам от какво месо е направена. Лютите нотки пареха небцето ми приятно, но не за дълго.

най-вкусната луканка е пеглана кобасица от Пирот

Собственикът на един от щандовете – Ивица, който е станал победител в миналогодишния фестивал на пегланата кобасица твърди, че технологията за направата не е толкова сложна, но пък е типична само за този край на Сърбия.

най-вкусната луканка е пеглана кобасица от ПиротСлед като се смели добре най-чистото месо от животното (без сухожилия, мазнини и дреболии), се омесва с подправки – по вкуса на всеки производител или по рецепта от прадедите му. Кои са неговите подправки, Ивица не пожела да сподели, но задължителната, която всеки опитал пеглана кобасица усеща, е лют пипер. Оцветители и консерванти са непознати думи за хората от Пирот, особено щом става дума за тяхната визитна картичка от месо.

Най-доброто време за направата на този деликатес е края на ноември или началото на декември, споделя още Ивица. Не за друго, а защото в този период от годината влажността на въздуха е минимална. И още нещо – температурата не трябва да е по-висока от 5 градуса или по-ниска от минус 5.

Добре омесеното с мерудии смляно месо се пълни в предварително добре измити животински черва, за да придобие формата на подкова. Краищата им се завързват с канап на възел и се оставят на най-проветривото място в дома на производителя – обикновено тавана. Подковите се нареждат една до друга на дълъг прът и на всеки 2-3 дни се мачкат (натискат) допълнително с точилка или с шише. От тук идва и наименованието на пиротския колбас – пеглана (изгладена). С този процес се премахва остатъчната вода от луканката, за да стигне до щанда в отличен вид – тънка и суха.

Пегланата кобасица е уникално мезе, което върви и на червено вино, и на пивка дюлева или крушева ракия – въпрос на вкус!

най-вкусната луканка е пеглана кобасица от Пирот

В спортната зала на Пирот освен десетки производители на пеглана кобасица, щандове имат и майстори на кашкавала и ракиите. Но, като че ли тези деликатеси и еликсири са допълнение към основната тема на феста – най-вкусната луканка на Балканите, както определят местните своето производство.

А тя наистина е много вкусна – само с истинско месо и набрани лично от производителите деликатесни горски и градински подправки. Какви са те ли? Добрите майстори никога не издават своята тайна…

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Местата, които трябва да посетите в Сърбия

 

И още една дестинация, която не е от задължителните, а от препоръчителните край Ниш, Сърбия:

Параклис в ствола на вековен дъбПараклис в ствола на вековен дъб

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg