Творителницата на Деян Павлов – Джими: „нещо като нищо на света”

0

Творителницата на Деян Павлов – Джими е място в Плевен, което екипът на delo.bg препоръчва да посетите. Със собствени усилия и много любов този интересен човек е създал в една от старите къщи на града кътче, което е частица от историята на книжнината и книгопечатането.

Творителницата, както той я нарича носи името „О писменах” и ни пренася в историята на печатното дело и писмеността в България. Идеята му идва преди десет години и в къщата, която наема, започва да прави всичко от нулата. Всяко едно нещо, което посетителят може да види, Джими е създал със собствените си ръце в продължение на седем години. Пренася интересни по форма камъни, създава копия на артефактите, които са необходими за неговата дейност.

Десетте костюма, с които се появява пред посетителите е изработил сам и съответстват на историческите епохи, през които преминава повествованието на неговото представяне. През есента на миналата година за пръв път той показва своето творение пред група музейни работници, а истински активна творителницата става през това лято.

Лятната занималня за деца завежда малките посетители на вълнуващо пътешествие в света на писмеността Музеят на Джими започва да приема гости от 4 до 17 юли. Неговите посетители имат възможността да се запознаят с материалите, средствата и начините за писане преди откриването на хартията, както и сами да произведат ръчно хартия.

Запознават се с първообраза на печатарската машина – Гутенберговата преса, както и с живота и делото на нейния създател, чието име носи. С полиграфически букви сами набират и отпечатват свой текст, който бива подпечатан с печата на Щампарницата и остава за спомен от посещението на Творителницата.

Творителницата на Деян Павлов – Джими

Две седмици след откриването 120 човека посещават музея на Джими. Пред своите гости той представя развитието на писменостите на цивилизациите от древни времена до Възраждането. В интерактивен спектакъл е представен романът на Силвия Томова – „Печатарят”, който е номиниран миналата година за книга на годината и е отличен с наградата „Ваня Константинова” за проза. Романът е посветен на една малко позната личност в България, свързана с печатното дело – Яков Крайков – първият български печатар.

Творителницата на Деян Павлов – Джими

Тревогата на Джими, както и на почитателите на неговата Творителница е, че предстои къщата, в която тя се намира, да бъде съборена. Според оценката на комисия от Общината, кварталът, в който се намира, е населен с постройки, опасни и негодни за живеене. Някои от тях наистина са такива, но музеят на Джими е в сграда, която макар и стара, е добре поддържана и съвсем здрава. На Джими е предложена друга къща, където да пренесе своята Творителница, но макар и на по-удобно за посещение място – Възрожденския комплекс. Според Джими новата къща не е подходяща за целта на музея, а и не би искал да се раздели с това, в което е вложил 7 години труд и любов. Как ще се развият събитията зависи от Общината, а също и от подкрепата на почитателите на Творителницата. А тя си заслужава да съществува, защото е част от нашата история, език и писменост.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ръкотворница "Армаган", ВелинградРъкотворница „Армаган“ – нещо магично за всеки

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg