Статуя на Дева Мария и Младенеца от XV век се сдоби с нова крещяща премяна

0

Меко казано неумела реставрация на изключително ценна средновековна творба привлече вниманието на медиите в Испания. Непрофесионална художничка премени с бои в крещящи цветове Дева Мария и Младенеца. Статуетката е от XV век и е изложена в параклис в Ел Ранадойро, областта Астурия.

Селището е обитавано от едва 28 души. След реставрацията Дева Мария вече е с розов воал и носи небесносиня рокля, а очите й са гримирани. Младенецът Исус пък носи искрящо зелена одежда.

Дева Мария

дървената статуетка от XV век преди и след

Опитът за реставрация, извършена от непрофесионална художничка, напомня тази на фреска в Борха през 2012 г.

„Това е невероятно!“ –

възкликна Луис Суарес Саро, който е реставрирал трите дървени статуи в параклиса през 2002-2003 г., след като получил разрешение от местните власти.

Новата реставрация е дело на Мария Луиса Менендес, която е от селото. От параклиса ѝ възложили задачата да боядиса статуите, пише местният в. „Комерсио“.

„Не съм професионалистка, но винаги съм обичала да правя това, а те действително се нуждаеха от боядисване. Затова ги боядисах в цветове, които ми изглеждаха подходящи“ – 

сподели художничката.

Луис Саро отбеляза, че Менендес обичала да рисува и да боядисва.

„Мария смяташе, че по този начин статуите придобиват по-хубав вид“ –

поясни реставраторът.

Съветникът по образованието на испанската област, Дженаро Алонсо описва омаскаряването на статуетката като „отмъщение, а не възстановяване“.

Испанската асоциация за съхранение на изкуството ACRE също осъди, по думите им „продължаващото плячкосване в страната“. В туит от организацията се възмутиха:

„Какво е това общество, пред чиито очи се разрушава такова историческо наследство?“

През юни църквата в северния испански град Естела отнесе солена критика за това, че е назначила учител по изкуства и занаяти, който да реставрира дървена скулптура от 16-ти век на Св. Георги.

Воинът бил трансформиран в ярко оцветена броня, розово лице и изписани вежди. Някои онлайн коментари оприличиха резултата на комиксите Tintin.

Св. Георги

Преди няколко години пък испанското общество осъди нелепото възстановяване на фреска на Иисус в църква в град Борха в Северна Испания. Недодяланата реставрация се превърна в магнит за хиляди посетители, които искаха да я видят.

Оригиналната икона с лика на Спасителя е дело на Елиас Гарсия Мартинес. Тя е била гордостта на църквата в градчето до Сарагоса повече от 100 години, докато жена от енорията не я осквернила. На своя глава Сесилия Хименес взел четка и бои и я „реставрирала“, тъй като ликът на Иисус се „влошил заради влага“ в храма. Свещеникът дал съгласие за нелепата възстановка.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg