Соц-ът може да смаже всичко. Дори Майстора

2

Соц-ът е нелечимата болест на съвременното българско музейно дело. Влезте в която и да е общинска галерия извън столицата и ентусиазмът Ви рязко ще бъде смразен от минусовите температури в сградата, студената мраморна облицовка, хладната кожа на тапицираните с дунапрен столове и киселите физиономии на уредничките, които бързат да хлопнат тежките железни врати на галерията поне 5 минути преди края на работното време.

Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора", КюстендилСъщият монументален мизансцен ни посреща и в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил.

Ние сме от поколението, което имаше върху кориците на учебниците си по литература картини на Майстора. Но така и не помним кои точно, защото тези картини оставаха загънати в хартия поради неизтребимия навик на соца да подвързваме задължително учебниците си. Сега обаче сме твърдо решени да запълним празнините в общата си художествена култура и за приятна изненада съвсем не сме единствените. В ресторанта, в който сядаме за бърз обяд, преди да посетим галерията, срещаме близък приятел-режисьор заедно със семейството си. Минавали наблизо, специално спрели в града, за да разгледат Майстора, и тъкмо идват от музея.

След 10-ина минути, в които момичетата предизвикваме момчетата да се откажат от настолната мобилна навигация и едно любезно питане на две достолепни дами, се озоваваме пред галерията и получаваме тесте с билети за вход – по два на стойност 2 лв. за всеки човек – кой знае защо с надпис „Министерство на финансите“ върху тях – които така и остават нескъсани.

Вътре ни посрещат респектиращо количество живописни платна, акварели, рисунки, скици на Майстора, няколко негови цитата на стената и животът му в дати – също изписан на стената.

Усмихвам се наум при мисълта за внушителните европейски музеи на великите художници, в които още на касата те въоръжават с аудио-гайд на няколко езика, пленяват те с неподозирани възможности на пространството, с модерна визия, нестандартни инсталации, интересни образователни модули, уютни кафенета и пр.

Светослав Чернев - "Край Кюстендил", М.б, платно; 38 х 41, 250 лв.В зала „Стоян Венев“ на втория етаж на Кюстендилската галерия навръх 1 март ни посреща и позастоялата се коледна експозиция на 45 художници от кюстендилския край. Сред тях погледът ни се забравя в един светъл пейзаж на Светослав Чернев. Толкова ярко контрастира тази слънчева картина на социалистическата сивота наоколо, че неусетно у нас узрява неприличната капиталистическа идея да купим това платно.

„Ми, изключила съм вече касовия апарат“,

свива рамене уредничката на галерията и любезно ни съветва да дойдем утре.

Така за едно неопределено „утре“ се отлага нашата любов от пръв поглед с една картина, едно сигурно финансово постъпление в навярно съвсем празната каса на галерията и най-вече – отлага се бъдещето на европейското музейно дело в България.

На излизане с тъжна усмивка си спомням думите на моя приятел – режисьор, с които ме упъти към музея:

„Ще ти хареса Майстора. Но соцът може да премаже всичко. Дори и най-големия Майстор!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!2 коментара

  1. И. Петрова на

    Като е изключила касовия апарат, да вземе сега партията да й удържи парите от заплатата, както се правеше едно време. Като ще е соц, да е като хората… Жалка история!

  2. Ясен на

    Също така от соца е останало и това, че като Ви каже някой „изключила съм …еди какво си…“ Вие се възмущавате, но до там… При зрелия Капитализъм се вдига грандиозен скандал, вика се управителя, апарата се включва, картината се купува и след това се пише за инцидента. Как да се променят нещата като само констатираме и се примиряваме??? Да, казвам, че е виновна не само касиерката, а и Вие също сте допринесли за продължаващото господство на соца…

Коментирай в Delo.bg