Чаша питие ни прави по-красиви и желани

0

питие, алкохолПроучвания показват, че хората изглеждат по-привлекателни след едно, но не и след две питиета. За експеримента били избрани 40 студенти от университета в Бристол. Наблюдавайки как видът им се променя с количеството консумиран алкохол, били направени снимки в три фази: трезвеност, след изпиване на една чаша вино и след второ питие от гроздовия еликсир. За целите на проучването студентите трябвало да позират с неутрално изражение на лицето.

По-късно, друга група студенти оценявала снимките по двойки. Съпоставяла фотографиите, направена на лицето в трезвено състояние, след едно и след две питиета.

Оказало се, че лицата на снимките, направени след първата чаша вино, били оценени като по-атрактивни, отколкото снимките на трезво, но промененото изражение на фотосите след второто питие били определени като по-грозни, отколкото изражението на хората, които не консумирали и питие дори. Проф. Маркус Мунафо, ръководил изследването, е категоричен:

питие, алкохол, професор Мунафо

проф. М. Мунафо

 

„Безспорно хората са оценявани като по-привлекателни след консумация на малко количество алкохол. Но когато изпият повече, губят ефекта на атрактивност и съблазнителност, а алкохолът започва да върви срещу тях“,

 

питие, алкохолБританците имат няколко хипотези защо пиенето на чаша вино повишава атрактивността. За визуалното постигане на ефекта след изпиване на едно питие роля играят увеличеният диаметъра на зениците, лекото отпускане на мускулите и поруменяването на бузите – признак за добро здраве.

Това обаче не означава, че алкохолът е здравословен. Той просто по природен начин задейства механизма, който кара да изпъкват онези черти на лицето, които така или иначе се възприемат като привлекателни.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg