„Сграда на годината“ – вертикално вплетени жилища

0

Вплитането (The Interlace) е новата „Сграда на годината“ 2015! Архитектурното №1 чудо на света за тази година стана серия от жилищни сгради в Сингапур. Проектирани са от Оле Шиирън, който грабна и голямата награда на World Architecture Festival.

„Жилищният комплекс е „пример за дръзко съвременно архитектурно мислене“,

каза директорът на фестивала Пол Финч.

Вертикално село, The Interlace, сграда на годинатасело, The Interlace, сграда на годинатаВертикално село, The Interlace, сграда на годинатасело, The Interlace, сграда на годината

Той наблегна, че проектът е демонстрация за алтернативно мислене за квартали, които биха могли да бъдат превърнати в струпани високи сгради. „Вертикалното село“ се състои от 31 свързани шестетажни жилищни блока. В комплекса има басейни, тенис кортове, градини, тераси на покривите.

Вертикално село, The Interlace, сграда на годината

Според журито, проектът-победител е избран заради предложения „радикален и алтернативен подход“ към съвременния начин на живот в тропическа среда. Наградата „Проект на бъдещето“ на фестивала спечели сграда във Ванкувър, чийто силует прилича „на дръпната настрани завеса“.

Сграда на годината, Наградата "Проект на бъдещето" на фестивала спечели сграда във Ванкувър, чийто силует прилича "на дръпната настрани завеса"

Световният архитектурен фестивал беше организиран за осми път. Догодина той ще бъде в Берлин, след като четири поредни години домакин му беше Сингапур.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg