„Роман за Полански“ – богатият и наситен с преживявания живот на Роман Полански

0

Прочутият и скандален режисьор Роман Полански е роден в Париж на 18 август 1933-та – годината, в която Хитлер идва на власт. Роман расте в семейство на полски евреин и руска полуеврейка. Връща се със семейството си в Полша през окупацията, двамата с баща му оцеляват по времето на Холокоста.

Заради мрачната си, уникална перспектива и нихилистичния си подход към воденето на разказа, Роман Полански се превръща в една от знаменателните фигури в световната кинематография.

Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок – заради характерната употреба на черен хумор, напрежение и сюрреализъм. Един от най-големите съвременни кинорежисьори, известен продуцент, автор и актьор често разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и ироничен свят.

От 1978 г. Роман Полански живее във Франция, снима навсякъде, с изключение на САЩ, където фактически са заснети само два от филмите му – „Бебето на Розмари“ и „Китайски квартал“. Освен тези две ленти, невъзможно е да забравите и шедьоври като „Пианистът“, „Деветата порта“, „Горчива Луна“ и още, и още…

Роман ПоланскиНа родния книжен пазар излезе „Роман за Полански“, ИК „Колибри“. В книгата Роман Полански разкрива в детайли своя живот – богат и наситен с преживявания като в роман. Той си спомня за детството си в окупираната от нацистите Полша, за годините си на учение в Лодзката филмова школа през 50-те, за първите си години в Париж и усилията си да се наложи като режисьор, както и за международните си успехи в лондонския и в холивудския си период през 60-те.

Роман Полански не спестява в книгата подробности за браковете и приятелствата си.

Заедно с него преживяваме с пълна сила трагедията, сполетяла го, когато бременната му съпруга и още неколцина техни приятели са зверски убити в дома им.

Последвалите години са изпълнени с разочарования, арест и затвор по обвинение в изнасилване на малолетна. След всичко преживяно от средата на 70-те насам Полански най-после постига своето професионално и персонално възраждане във Франция.

Последният филм на Роман Полански „По действителен случай“ открива Третото издание на кино-литературния фестивал CineLibri на 11 октомври от 19.00 ч. в Зала 1 на НДК.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg