Тренсформираха паметник на Ленин в… Дарт Вейдър

0

Първият паметник в света на Дарт Вейдър – главнокомандващият армията на злото в „Междузвездни войни, се появи в Одеса. Той се издига на територията на завода „Прессмаш“ в града. Автор на монумента е известният художник и скулптор Александър Милов.

Дарт Вейдър, Ленин, паметник

След…

Новото „антикомунистическо“ украинско законодателство предвидило да бъде демонтиран паметникът на червения вожд. Вместо да бъде премахнат от постамента и разрушен, Милов превърнал статуята на Владимир Илич Ленин в… Дарт Вейдър. Не било никак трудно – авторът просто сменил главата на бившия съветски лидер. По този начин и вълкът сит, и агнето цяло. Разбира се, това не станало самоинициативно. Паметникът бил променен по молба на трудовия колектив на предприятието, в чийто двор се издига статуята, както и от хората, които живеят в околните къщи и работнически общежития.

„Всичко тече, всичко се променя! На мястото на старите герои идват нови, и така Земята се върти“,

коментира лаконично, но изчерпателно ръководителят на склада за готова продукция в „Прессмаш“ Семен Горбунов.

„Прессмаш“-кият Ленин е бил направен от гипс, а в продължение на няколко десетилетия паметникът бил изцяло занемарен. Скулпторът Александър Милов укрепил статуята със специален материал, чийто състав пази в тайна. Главата на Дарт Вейдър е изработена от титаниева сплав и е захваната за тялото на лидера на световния пролетариат със специално лепило, което се използва за работа в открития Космос. По непотвърдена информация, материалите са предоставени от американската космическа агенция НАСА.

Дарт Вейдър, Ленин, паметник

и преди!

Авторът се надява, че паметникът на Дарт Вейдър ще бъде включен в туристическите маршрути на Одеса. Очаква се около него да бъде изградена зона за отдих за тези, които искат да посетят новия стар експонат. Той има и още една екстра – в главата на Дарт Вейдър-Ленин има вграден WiFi рутер. По този начин всеки, направил си селфи пред монумента автоматично може да го сподели в социалните мрежи. Хитро, нали?

Ако темата за „новите“ паметници Ви допата вижте още Разпънаха на кръст Путин в двора на КГБ в Рига, Незаконен паметник на Едуард Сноудън в Ню Йорк, Пази боже сляпо да прогледа и Разделението на хората, не на времето

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg