Колко тежи светлината?

0

Хрумвало ли Ви е изобщо дори да се замислите дали светлината може да има тегло? На пръв поглед това звучи дори абсурдно! Възможно ли е фотоните да имат маса?

Фотоните са най-малките частици на светлината и нямат никакво маса. Така че изглежда, че отговорът трябва да е много прост – светлината няма тегло, защото фотоните, които я изграждат, не тежат нищо. Но в действителност  не е толкова просто.

fotoni

Фотоните имат енергия, а както Айнщайн ни учи: енергията е равна на масата на тялото умножена по скоростта на светлината на квадрат. И така, как фотоните могат да имат енергия, ако нямат маса? Всъщност, както Айнщайн дори е доказал, енергията и масата може да бъдат едно и също – цялата енергия дефакто е някаква форма на маса. Светлината не може да има постоянна маса, каквато приписваме на нещата около нас. Въпреки това, според теорията на Айнщайн – енергията и масата съжителстват. В този случай тази маса може да бъде наречена релативистична, която е напълно различна величина от размера на масата на телата, когато са в покой (когато обектът не се движи).

Така че отговорът на въпроса „Колко тежи светлината?” не е напълно ясен. Дали светлината има тегло, което можем да измерим с кухненска везна, примерно? Разбира се, че не. Въпреки това, светлината е източник на гравитационно поле. Така че една кутия пълна със светлина със сигурност ще тежи повече от една напълно празна кутия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg