Окото на Африка в колекцията на Валентино

0

Поредната перфектна симбиоза между италианска пищност и строг минимализъм ни поднесоха от Валентино на финала на Paris Fashion Week. Духът на горещия континент изпълзя от дивата джунгла и създаде усещането за призрачна опасност и дълбоко пазени хилядолетни тайни.

Британският „ Телеграф” определи колекцията на Мария Грация Чиури и Пиерпаоло Пичоли като Ода за Африка и това съвсем не е пресилено. Главните дизайнери на Валентино от години изразяват своето виждане за модерно излъчване посредством контрастиране и сплотяване на визуалното за постигане на една дишаща и жива еспресивност. При тях всичко е посветено на една обща система от знаци, разкриваща непреходността  като връзка между минало и бъдеще.

Този път колекцията ни пренася в света на масаите – местно племе от района на Кения и Танзания. Дългокраки и стройни, те са наричани още Аристократите на Африка, а културата им е пълна с мистика и очарование.

Господстващ модел на дефилето несъмнено е роклята, изпъстрена с местни мотиви и безброй пришити мъниста. Освен да украсяват материите си с мъниста, за масаите е характерно втъкаването и добавянето на пера, един реверанс към великата джунгла. Силуетите от кафтан са изчистени, но с безброй артистични хрумвания – вмъкнати плисета, шифон, бродерии. Мрежести акценти и ресни допълват африканското настроение. Флората и фауната присъстват почти навсякъде в принтовете. Внимание е отделено и на кожата, която също е обрисувана в характерните за масаите багри. Съчетана посредством стегнат корсет върху рокля или в детайлите на аксесоарите, тя постига точно онзи баланс, в който микса от стилове ражда нова, неповторима естетика. Детайлите са изработени ръчно, с прецизното качество на Валентино, а в същото време изглеждат достъпни.

Заигравайки се безкрайно с модната публика, дизайнерите поднасят още един провокативен микс – дефилират преобладаващо светли и руси модели, носещи загадъчни вуду аксесоари (тотеми). Това е и своеобразно културно послание, заради което тази колекция спокойно може да се нарече… Римското око на Африка

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg