„Дора, дай да си разменим червилата!“

0

Обич безумна и свята„Дали съм била щастлива?… Имах богат живот“. Така отговаря Елисавета Багряна, когато всъщност не иска да отговори на един от най-важните въпроси, който често й задават. Отговорът го дава Яворов в едно от многобройните си писма до копнеещата по него Дора Габе:

„Старайте се до повярвате, че щастието и нещастието са само измислици и нищо повече“.

***

„У мен щастието е винаги пропуснато. Така се случи с Яворов, така и с Боян. Аз мисля, че щастието не е в това, към което се стремим, а в това, което пропущаме“.

Това ще каже години по-късно Дора Габе в задочен отговор на Яворов.

Именно в измислици, копнежи, блянове, вражди, съдбоносни срещи, гибелни раздели, странни случайности и мрачни закономерности протичат животите на две български поетеси и техния вдъхновител, критик, съпруг и любовник – Боян Пенев. За любовния триъгълник между него, съпругата му Дора Габе и жената, която обича – Елисавета Багряна – се знае много. Книгата „Обич безумна и свята“ няма да Ви каже нищо ново. Но тя ще Ви хване под ръка и неусетно ще Ви преведе през поетичния свят на съперничеството между две горди и красиви жени, които се изправят срещу съдбата си, въоръжени с достойнството, винаги с грим, прическа, изискан тоалет, с остро перо и оголени до болка сърца.

Дора Габе и Елисавета Багряна

Дора Габе и Елисавета Багряна

Както пише съставителката на книгата Людмила Габровска, дълго време Дора Габе и Елисавета Багряна не си говорят, не седят една до друга, докато Багряна не произнася знаменитата фраза „Дора, дай да си разменим червилата!“ .

Тези разменени червила се превръщат в големия символ на разменените помежду им рани, оскърбления, състезания за надмощие.

В тази книга всеки стих на двете е продължение на писмо от любимия, пътепис на страстно и невъзможно влюбване, преплитане на кръстопътищата между желаното и непростимото.

„Кой враг е по-голям от оня в мене!“

ще възкликне Дора Габе в един от стиховете си, лутайки се между властни и талантливи мъже като Яворов, Боян Пенев, Йордан Стубел, чешкия поет Витезслав Незвал, дипломата Тодор Христов.

„Аз обичам самата любов“

пък ще възкликне Елисавета Багряна, разкъсвана между чувствата на Боян Пенев, първия си съпруг Иван Шапкарев, вторият – Александър Ликов, Йордан Йовков, сръбския поет Раде Драйнац.

Обич безумна и свята“ е всъщност прекрасен подарък за Св. Валентин. И задължително издание за всяка уважаваща себе си домашна библиотека.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg