Сградите говорят в ARCHIgraphics на фотографа Николай Казаков

0

Изключително фин усет за хармония, уловена в пространството демонстрира с експозицията си ARCHIgraphics в Габрово Николай Казаков. За алхимията на работата си 39-годишният талантлив фотограф споделя, че е от изключителна важност да натовари посланията на заснетите от него urban мигове с конкретна семантика, да ги накара буквално „да говорят“ от стените в галерията с посетителите.

Николай Казаков, фотограф

Сградите в обектива на Николай Казаков имат роля, роля на актьори, а езикът, на който говори архитектът, създал конкретното здание, е с мисия от първостепенно значение.

Именно тук Казаков оглежда под лупа формата, цвета, външното изражение, тъй като всеки, дори незначителен нюанс може тушира или пък да подсили ефекта от видяното.

Казаков твърди, че снимката със собствено звучене печели много, но пък не смята, че всяка една фотография трябва задължително да „обслужва“ съдържанието й.

Признания от цял свят е получил прецизният творец. Признания за експериментаторството с цветове и форми, за концептуалния подход към всяка отделна конструкция, попаднала в обектива му. Признания за амалгамата от материя и дух, която изпълва всяка галерия, в която произведенията му оживяват пред очите на посетителите.

В следващите два месеца и Вие може да усетите уловените послания на Николай Казаков в зала „Япония“ на Художествена галерия ”Христо Цокев” в родния му Габрово. Над 20 години фотографът живее и твори в Карлсруе, Германия и това е първата му собствена експозиция в България. Още от творчеството му може да откриете в сайта www.kazakov.de. Безкомпромисност и категоричност – с това ще Ви завладее неповторимият талант на успешния български фотограф Николай Казаков.

Авторските му изяви винаги са повече от респектиращи – от дебютното му представяне във фотографския сайт www.photo-cult.com, до първата му самостоятелна изложба в Карлсруе. За своето майсторство той е носител на наградата Honorable Mentionin in Category Architecture на конкурса International Photography Awards в Лос Анджелис. В списъка с отличията му стои и първото място в раздел архитектура на Schwarzweis (Черно-бяло). Луксозното списание за черно-бяла фотография е изключително ценено не само в Германия, но и в съседните Австрия и Швейцария.

Всяка заснета сграда Николай Казаков прави „съблазнителна“ за публиката.

Изкуството, твърди той, е в извличането на нова емоция от поредната скучна фасада и натоварването й с естетически послания. Made by Николай Казаков.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg