До затлъстяване и диабет води работата на смени

0

4-годишно проучване доказа, че хората, които работят на смени са предразположени към диабет и затлъстяване. До това водят нарушенията в съня и произтичащото от тях недоспиване, установиха учени от университета в Уисконсин – Медисън, цитирани от ТАСС. Марджъри Гивънс от екипа допълва:

„Хората, които работят в различни часови пояси всеки ден много често са с нарушен сън, именно заради специфичното работно време, както и заради труда през нощта – времето, определено за почивка на организма.“

диабет причинява работата на смени

В самото проучване са взели съвсем доброволно участие 1593-ма души. Всички те от 2008 г. до 2012 г. са описвали своя режим на работа и сън. Споделяли със специалистите и дали са имали проблеми със съня. Измервано било теглото им, подлагани са били и на редовни изследвания за диабет тип 2.

След края на изследването данните показвали недвусмислено: хората, които работят на смени имат по-често (83%)  наднормено тегло от служителите в компании със стандартен 8-часов работен ден (71%). Доста често хората от първата група се оплаквали от проблеми със съня.

диабет причинява работата на смени

Както проблемите със съня, така и работата на смени били свързани с нарушения на метаболизма им. Диабетът и затлъстяването „връхлитат“ скоро хората, които работят основно или често на смени, а сънят им е по-кратък от седем часа.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg