Любов погрешка

0

Сигурно сте забелязали вече склонността ми да поставям знак за „NB!“ пред филми, които обикновено не се задържат дълго в киноафиша и не са обект на пространни ревюта в медиите. Такива филми не разчитат сами да Ви намерят. Разчитат Вие да ги откриете! И когато това се случи, те Ви се „отблагодаряват“, като дълго дълбаят мислите и закърнелите Ви от холивудска бутафория сетива.

„Кутия за храна“ се случва някак тихо и специално пред очите ви, без особена оригиналност в сюжета, но с онова всеотдайно вникване в детайла, с онези премерени погледи на героите, онези паузи в думите, онези притихнали жестове, които правят индийско-френско-германско-американската продукция „Кутия за храна“ една от най-добрите кино-ленти, на които съм попадала напоследък.

the lunchbox, Кутия за храна

В хаотичен и колоритен Мумбай съпругите или отделни ресторанти готвят топъл обяд на чиновниците в големите офиси, който се пълни в специална кутия и се доставя по още по-специална система, прекосявайки целия град в студ и пек с колело и трамвай. Една кутия обаче обърква пътя и не стига до верния получател. Но „понякога един влак, хванат на грешната гара, може да те отведе във вярна посока“. Под този лайтмотив на филма се преобръщат животите на една самотна млада домакиня и един възрастен чиновник пред пенсия, които концентрират всичките си мечти, самоти, влечения и невъзможности в кутията за храна и в писмата, които си разменят в нея заедно с гозбите.

the lunchbox, Кутия за храна

Вкусът към храната тук се преплита с вкуса към епистоларността, с копнежа по споделеност и нежност, с ранимостта, с пленителните грешки на съдбата и с трагичната невъзможност да накараш времето да потече на обратно.

Ритеш Батра. Това е името на режисьора. Запомнете го, защото „Кутия за храна“ е неговият дебют, а когато с първия си филм вдигнеш толкова високо летвата, означава, че си напълно готов да я надскочиш с втория. Така че аз лично съм в нетърпеливо очакване…

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg