Майстори на карвинг свещи: Светла и Еми от Русе

8

Първите данни за рязани или карвинг свещи ни връщат в XVI век, когато в Италия се заражда стилът Барок. Той буквално нахлува във всички сфери на живота – строителство, изкуство, мода, интериор, живопис и се отличава с пищност и величие. Единственият източник на светлина по онова време бил огънят, затова свещите са имали огромна популярност. Те се изработвали от животинска мазнина и пчелен восък. Свещите от пчелен восък горели по-дълго и по-добре – с малко дим и приятна миризма. Тъй като добивът му бил трудоемък процес, цената на тези свещи била твърде висока.

майстори на карвинг свещи

За да бъдат в крак с модния бароков стил и да увеличат продажбите си, майсторите на свещи във Венеция за първи път започнали да ги режат, като с получените „листенца” правели всевъзможни завъртулки. Това било истински фурор в производството на свещи и техниката започнала да се разпространява както в Италия, така и в целия свят. Тогава рязаните свещи не са били толкова цветни и красиви, както в днешно време. Тъй като са изработвани ръчно, били много ценени и се смятали за разкошна придобивка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ръкотворница "Армаган", ВелинградРъкотворница „Армаган“ – нещо магично за всеки

 

В наши дни свещите заемат не по-маловажно приложение в живота на хората. Те са част от декора, интериора, аранжировката на празничната трапеза и един оригинален подарък за всеки празник.

Изящните форми на т.нар карвинг свещи придават неповторим уют и комфорт във всеки дом.

Така започва творчеството на две дами от Русе – Светла Кърчева и Емилия Данова (на заглавния колаж). Гледайки видеоклип в интернет, на Светла й хрумва, че и тя би могла да направи карвинг свещи. Магията на карвинга я завладява и тя споделя идеята на своята приятелка, която се съгласява мигновено.

Започва трескаво търсене на оборудване, материали, технология и обучение. За една година Светла и Емилия успяват да навлязат в тайните на карвинга. Днес вече сами изливат основите и изработват феерия от парафинена красота.

В ателието им има свещи за всякакъв повод: ритуални – за бракосъчетание и кръщене, за рождени дни, за подаръци по всякакъв повод, както и за създаване на уют в дома и като декорация за романтична вечеря за влюбени…, а векът е XXI-ви.

Насладете се на някои от великолепните карвинг свещи на Еми и Светла!

carving-sveshti-4a

carving-sveshti-3 carving-sveshti-7

carving-sveshti-4

carving-sveshti-5

carving-sveshti-6     carving-sveshti-9

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!8 коментара

Коментирай в Delo.bg