„Калуня-каля“ – хапче против забравата

0

След като преполових романа, спокойно мога да кажа: запазете на „Калуня-каля“ място в домашната си библиотека на най-горния рафт – някъде там между Йордан Йовков, Димитър Талев и Димитър Димов…

Много се изговори и изписа за този роман, който писателят Деян Енев изрови случайно от кашоните на българските букинисти и го съживи години след написването и издаването му. Но не се каза може би най-важното. Онази зловеща метафора за празните заключени чекмеджета на българските писатели по времето на комунизма все пак се оказа пресилена. Имало е ръкописи, които не са били спирани. Издавани са, но сякаш като наказание – за да бъдат така дълбоко и умишлено заровени някъде в прашните ъгли на литературните складове, че авторите им да бъдат убити с най-страшното оръжие за един пишещ човек – тоталната забрава и пренебрежение.

Георги БожиновТази съдба сполетява и волевия, безкомпромисен журналист и писател Георги Божинов, който има неблагоразумието да публикува през 1975 г. в сп. „Септември“ разказите на неколцина българи от сталинските лагери. Оттогава режимът се стоварва върху него, семейството и книгите му с цялата си зловеща сила.

Калуня-Каля, Георги БожиновВъзмездието за таланта на Георги Божинов закъснява с 40 години, но е доказателство за това, че никое признание не може да бъде озаптено, смачкано или изтрито, когато е признание за голям, несломим и непокорен дух.

Иначе „Калуня-каля“ е филигранен роман за дълбините на човешката душа, за набраздения с неправди живот, за вътрешните неспокойства, за доброто и злото, пред които понякога сме еднакво безсилни, за бездиханията от любов.

Романът се лее като бистър планински поток, говори на архаичен, мелодичен език, потънал в дебрите на българските, гръцките и турски нюанси, на моменти прилича на планински пътепис, а на моменти – на философско есе.

Едно е сигурно – образът на неподправения, колоритен и свободолюбив селски чорбаджия Калуньо се нарежда до другите велики образи на българската литература като Бойчо Огнянов, Шибил, Лазар Глаушев и е въпрос на време да влезе в учебните програми.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg