Калина Терзиева в „очакване“ на бъдещето

0
Калина Терзиева

Калина Терзиева

Да се озовеш в края на столичния парк „Оборище“, насред изложбата на Калина Терзиева в галерия „Васка Емануилова“ е като да се озовеш в средата на непозната компютърна игра – не знаеш що за свят обитаваш, кои са героите, какви са правилата и къде е целта. Намираш се във вихъра на странен пъзел и задачата съвсем не е да сглобиш картина накрая.

Изложбата „Очакване“ е „качена“ на платформата за млади автори на Софийска градска художествена галерия, озаглавена „Място за срещи“. Получила се е именно една непринудена и съвсем естествена срещу между гранд-дамата на българската скулптура Васка Емануилова и дръзките парчета изкуство на Калина Терзиева.

Калина ТерзиеваРаботите на именитата скулптурка са извадени от техните пиадестали и са смесени с работи с Калина Терзиева. Работите на съвременната художничка пък на моменти изглеждат като инсталации на самата Васка Емануилова и само разстоянието от близо 40 години по между им подсказва, че тук изкуството си прави невъобразима шега с времето. Или обратното.

Тази изложба е провокация към всичките ви стереотипи за възприемане на един арт продукт. Провокация е и към границите на асоциациите ви, към усещането за пространство и завършеност, към толерантността ви към еклектиката на стиловете и към търпимостта ви спрямо модерните клип-реплики към световни художествени шедьоври.

Но нали съвременното изкуство понякога е тъкмо това? Един съвършен отрязък от една съвършена брюкселска дантела – акт на разрушение или акт на ново съзидание е въпрос само на гледна точка.

Калина Терзиева

Калина ТерзиеваКалина Терзиева е от онова поколение български художници, които засилиха главите, имената и сърцата си право срещу стената на дългогодишните клишета. Един от талантливите млади хора тук и сега, за които изкуството е начин на пребиваване в нашия иначе некомфортен свят.

И най-голямото достойнство на експозицията „Очакване“ всъщност е в това, че тя е закачка с бъдещето. Намигване към времето, в което „произведение на изкуството“ ще престане да е синоним на нещо високо и недостижимо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg