Да пресъздаваш световноизвестни картини и снимки с материали втора употреба и вещи от бита

0

Всяко изкуство е уникално в очите на този, който умее да го види и в душата на този, който го усеща. И въпреки това, има изкуства, които са наистина уникални, защото са далеч от общоприетите представи и норми. Точно като това на британката Джейн Пъркинс.

Уникално изкуство – втора употреба

Една невероятно интересна художничка, която прави своите картини от предмети втора употреба. Вместо да използва бои, моливи или пастели, както правят другите художници, тя използва всякакви малки по размер предмети. Така създава удивителни картини – реплики на известни художествени произведения и популярни снимки. В изработката на своите красиви творения, Джейн използва всевъзможни неща – копчета, парчета от всякакви материи, използвани във всекидневието ни, части от конструктори и други играчки, топчета, щипки, фиби и всичко каквото можете да си представите.

изкуство с материали втора употреба

Повечето от предметите, които използва в своето изкуство, Джейн признава, че намира в магазини за втора употреба или центрове за рециклиране.

Според някои, мисията на Джейн Пъркинс наподобява донякъде поведението на приказната героиня Пипи Дългото чорапче, която е известен нещотърсач. В случая на британската художничка, да търсиш такива ненужни предмети е забавно, а да ги използваш за да създадеш от тях неповторимо изкуство е много предизвикателно и оригинално.

Човек трудно би си представил как от копчета, мъниста, парчета от детски конструктор и други всевъзможни дреболии, би могло да се направи нещо толкова вдъхновяващо като римейк на картина – шедьовър на най-великите майстори на четката в света, като „Слънчогледите“ на Ван Гог, например.

изкуство с материали втора употреба

Нестандартната художничка признава, че нейното амплоа всъщност е текстилът, но напоследък е запленена от пластмасата.

„Обичам изкуството да е забавно и понякога неочаквано“,

твърди тя и е щастлива от това, че нейните произведения карат много хора да се усмихнат.

Но за да създава такива творения, на човек е нужна дарба и талант, каквито имат твърде малко хора. Джейн Пъркинс може да прави от тези миниатюрни елементи невероятни визуални композиции, като по никакъв начин не променя техния оригинален цвят, материя или форма. Просто намира най-добрия начин да ги съчетае, за да заживеят наново в цветни и красиви творби.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg