Габровските суперкотки на скулптора Адриан Новаков в дните след Супер Луна

0

Във вечерта на т.нар. Супер Луна, на покрива на габровския Дом на хумора и сатирата, известен като Веселата къща, се разположиха съвсем непринудено единайсет котки. От бронз, разбира се, дело на габровския скулптор Адриан Новаков. Идеята е на самия автор и както той признава, неговото желание е котките му да се превърнат в бранд на града, тъй като отдавна са негов символ. Идеята е осъществена по проект, съфинансиран по програма „Култура” към Община Габрово.

Адриан Новаков и неговите скулптури супер коткиАдриан Новаков е габровец и завършва първоначално средното художествено училище в Трявна, специалност дърворезба, а след него – и Художествената академия в София, в класа на проф. Емил Попов. Осем години е ученик на Вежди Рашидов. Негови са пластичните изображения на Българския герб, които се намират на фасадите на Министерския съвет, Президентството и Народното събрание.В родния му град негово дело са пластиките в криптата на героите от Шипченската епопея, бюст-паметникът на известния габровски индустриалец – Пенчо Семов и реставрацията на паметника на Васил Априлов. Негова е и скулптурната композиция край паметника на Ран Босилек на дете, което чете книга на котка. Дописен член е на БАНИ.

В Дома на хумора и сатирата беше открита не само арт инсталацията, но и фотоизложба на фотографът Велина Монева, която е запечатала един забавен артистичен експеримент. Преди да се установят трайно на своето сегашно местообитание, котките два дни обикалят за своеобразна фотосесия, появявайки се на входове на обществени сгради, тротоари, външни стълби, на най-неочаквани и оживени места. Уредниците в Дома на хумора и сатирата смятат, че Габрово е населен с добри хора, защото техните котки са изключително щастливи да живеят в този град – когато посегнеш към тях, те ти позволяват да ги погалиш. Ето какво сподели за читателите на delo.bg и самият автор – Адриан Новаков – за работата си, за своите планове, за изкуството, което ни заобикаля.

Г- Новаков, имали сте отдавна идея да настаните котки върху габровски покриви. Как успяхте да я осъществите и през какви перипетии минахте, за да се получи резултатът, който виждаме?

– Идеята ми беше да направя изобщо скулптури върху покриви, защото това добре се вписва в градската среда. Разбира се, изкуството на скулптурата трябва да хармонизира с тази среда. За моята арт инсталация особено подходящи ми се видяха сградите на Общината и Областната управа, а оттам композицията можеше да общува с пространството на целия площад Възраждане. Но ми беше отказано, навярно заради сериозността на сгради с подобен статут. Или, поради липсата на чувство за хумор на хората, които ги обитават. Убеден съм, че те вече съжаляват за своя отказ. В крайна сметка, Покривът на дома на Хумора и сатирата се оказа също толкова подходящ и далеч по-гостоприемен за котките.

Адриан Новаков и неговите скулптури супер котки

Вие също сте имали котка. Това ли е любимото ви животно?

– Обичам котките, макар че повече харесвам кучета. Имахме прекрасен котарак, който носеше много артистичното име Гийом Ектор Гимар – човекът, проектирал Парижкото метро. Един ден го видях как се беше изкатерил на покрива, преследвайки навярно някое пернато. Жена ми се разтревожи, но аз я успокоих, като и казах, че мястото на котките е на покрива. Тогава ми дойде идеята един ден да направя такава инсталация, която ще бъде съвсем на мястото си върху подходящ покрив и в памет на котето.

Хората от Дома се пошегуваха, че макар да не е петък 13, денят за откриване на инсталацията е подходящо избран. Заради ярката Супер Луна ли е избран?

– О, да ефектът беше много голям. Освен това, такава луна се наблюдава рядко и сега в този ден имахме голям късмет това явление да съвпадне с откриването на инсталацията. Радвам се, че котките се оказаха много издръжливи и устояха порива на бурния вятър, който духаше тия дни.

Адриан Новаков и неговите скулптури супер котки

Какъв е материалът, от който са направени и истина ли е, че са единайсет, защото свършили парите?

– Котките са изработени от месингова ламарина и мястото им е съвсем подходящо, казано по габровски – никой няма да може да ги открадне. Колкото до техния брой – горе-долу така стоят нещата.

Знае се , че всичко изработвате сам, сам реализирате идеите си, как успявате?

– Изключително трудно е. Докато работех с Вежди Рашидов, успях да се науча на много неща – например в детайли да проследя пътя на един скулптор. Известният български скулптор – Любомир Далчев казва, че България е находище за таланти, но за да успее един автор, трябва да има много силен характер. Да отстоява идеите си, да ги осъществява и де не се съобразява с условията на средата, която му пречи. Що се отнася до изработката на нещата ми – да, сам си лея в повечето случаи нещата, особено по-малките пластики.

Адриан Новаков и неговите скулптури супер котки

Коя ще е следващата идея, ще има ли други ваши творби в Габрово?

– Проектирам изложба, в която ще представя свои идеи и проекти за градската среда. Но в един град е хубаво да има творби на повече скулптори, защото няма да изглежда добре те да бъдат само от един автор. А и е много важно архитектурата и скулптурата да бъдат добре съчетани, за да има хармония между тях.

Адриан Новаков наистина има идеи да изпълни габровското градско пространство не само с котки в най-разнообразни пози, но и с танцуващи хора. И дано този път чувството за хумор на габровци надделее и градът да се превърне в едно гостоприемно място за всякакви идеи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg