Вдъхновяващият Иън Макюън и филмът по книгата му „На плажа Чесъл“ откриха CineLibri 2018

0

Ефектен визуален пърформанс на „Полиформа студио“, с хореографи Дорина Пунчева и Цветан Апостолов постави началото на четвъртото издание на CineLibri. Това е единственият фестивал в света, който празнува неразривната връзка между двете най-популярни и обичани изкуства – киното и литературата.

Вдъхновител на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал е британският жив класик Иън Макюън. Той получи и почетната награда на CineLibri за неоценимия му принос към изкуството на литературната адаптация.

Непосредствено след церемонията се състоя българската премиера на филма „На плажа Чезъл“ (реж. Доминик Кук), екранизация на едноименния роман на Макюън, номиниран за „Букър“.

„Уверявам ви, че за мен това е наистина изключително интересен фестивал – не прилича на никой друг фестивал, на който съм присъствал, а съм присъствал на страшно много“ – 

заяви Макюън.

Иън Макюън, който е не само изящен стилист и проникновен изследовател на човешката психика, но изтъкнат общественик и ненадминат преводач на литературата на езика на киното, благодари за оказаната чест с думите:

По-рано, на тържествена церемония в Аулата на Ректората, Макюън беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ и произнесе академично слово на тема „Свободата на изразяването“ (Freedom of Expression).

„Организациите, които разпространяват фалшиви новини, искат да ни накарат да вярваме, че нищо не е истина, че на никого не можем да се доверим и по този начин на сцената излизат демагогията, цинизмът и нихилизмът. Ще си позволя да се позова на един цитат от Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но ще защитавам с цената на всичко правото ти да го кажеш.

cinelibri

Макюън увери, че е посветил живота си на романа като начин за изследване на хората и взаимоотношенията им с духовния и заобикалящия ги свят:

„За мен е голяма привилегия да посветя живота си на тази литературна форма. И за мен е голяма чест на получа наградата на Софийския университет.“

По време на CineLibri 2018 предстоят срещи с най-превеждания холандски писател в света – Херман Кох, и с един от най-ценените творци на Франция – Давид Фоенкинос, който ще представи у нас новия си филм „Ревност“. Кох и Фоенкинос са част от петчленното жури с председател Мартичка Божилова, което ще излъчи най-талантливата литературна адаптация за голям екран на 16 октомври в зала 1 на НДК, когато ще имаме удоволствието да видим филма „Човекът, който уби Дон Кихот“ на култовия режисьор Тери Гилиъм.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg