„Теория на всичко“ – За черните дупки и светлите хора

0

Теория на всичко“ не е филм за физиката, но е филм за откритията. Откритието на това до къде е ръбът на човешките предели, докъде се простира поносимостта към нещастието и колко от себе си сме готови да пожертваме за другия. Теория на всичко

Задължително ли, когато си с лице към науката, си с гръб към Бога? Стига ли любовта, за да те увери, че болките наистина болят и че непреодолимите болести са само преодолимо препятствие по пътя, който съдбата ти е начертала? Може ли тежката прогноза „остават Ви не повече от две години живот“ да бъде напълно опровергана само със силна воля и със стремеж да победиш цялото досегашно знание на човечеството?

С тези въпроси напуснах киносалона след „Теория на всичко“ и дълго след това ми се мълчеше. „Теория на всичко“ не е филм, който ще обсъждате после с приятели. Това е филм за дълбоко, лично и дори леко самотно изживяване.

Лентата на режисьора Джеймс Марш вече получи три награди на Британската академия за кино и телевизионно изкуство БАФТА, сред които и за най-добър британски филм. Самият Хокинг и семейството му уважиха с присъствието си церемонията и бяха посрещнати на крака от залата.

Георги Николов

Българинът Георги Николов е проф. Исаак Халатников в „Теория на всичко“

Филмът е и сред претендентите за „Оскар“ в категорията за най-добър филм, а Еди Редмейн, който се превъплъщава безупречно в ролята на чудатия физик-автор на теорията за черните дупки и произхода на вселената Стивън Хокинг, със сигурност е сред най-сериозните претенденти за златната статуетка в категорията за главна мъжка роля. Дали „Теория на всичко“ ще се превърне в изненадата на тазгодишните Оскари няма значение, защото филмът вече има най-важната награда – сърцата на публиката.

У нас лентата нашумя и с още един любопитен факт – в нея играе българинът Георги Николов, който изпълнява ролята на проф. Исаак Халатников – именитият физик, който пръв застава зад теориите на Хокинг и то в момент, когато академичната общност в Кеймбридж ги посреща твърде скептично.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg