Детска амнезия… или защо не помним раждането си?

0

Не само учените, но и хората сме единодушни в твърденията си, че

повечето от нас няма как да помнят своето раждане,

а така също и най-ранните 2 или 3 години от началото на своя живот. Неспособността да се помнят точно тези събития от най-ранното ни детство, е наречена детска амнезия. Според учените, тази детска амнезия се различава от обикновеното забравяне, което се случва на всеки един човек с течение на годините.

В периода, обхващащ раждането и най-ранното детство на човека, се забравят много повече събития. Изследванията показват, че това противоречи на нормалната крива на забравянията, която има всеки човек. И още нещо – амнезията в най-ранна детска възраст по никакъв начин не засяга паметта, съхраняваща информация за това как се правят различни неща, като например карането на колело. Всъщност тази амнезия засяга само декларативната памет, която пази спомените за различни факти и събития.

Първото обяснение за тази детска амнезия е дадено от Зигмунд Фройд. Според него, спомените са потиснати най-вече заради техния травматичен и, разбира се, сексуален характер. Това твърдение е отхвърлено от съвременните учени, но въпреки това няма единно мнение за произхода на амнезията при децата.

Детска амнезияПреди време в университета Еймъри провели изследване, в което участвали 83 деца на възраст 3 години. С тях разговаряли за различни неща, но най-вече ги предразположили да разкажат различни случки от своя живот. След години същите деца били подложени отново на това изследване, като ги помолили да си припомнят за същите събития от живота си, които са разказали на 3-годишна възраст. По това време децата били на възраст от 5 до 9 години. По този начин e получено и първото доказателство за амнезията у децата.

Експериментът показал, че приблизително на 7 години, децата по някаква причина започват да премахват от паметта най-ранните си спомени. При възрастните, подложени на изследвания в тази посока, се оказало, че всъщност най-ранните спомени от тяхното детство са от около 3-годишна възраст.

Друга теория на учени твърди, че една от причините за това е, че най-ранните ни спомени се изтриват от съзнанието, тъй като по време на тяхното формиране не сме имали език.

Има и теория, според която има формиране на спомени при малките деца, но развитието на мозъка пречи на тяхното съхранeние. Това твърдение наскоро бе потвърдено от сходна хипотеза на учени. Според нея, новите мозъчни клетки, които се появяват изтриват по-старите спомени. Причината е, че новите неврони нарушават установените мозъчни връзки между старите клетки.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg