Облачен следобед за „У дома“

1

Нали помните онази очарователна игра от тийнейджърските ни години в соца – отиваш на гарата и се качваш на първия влак, който пристига, без значение къде ще те отведе, дали ще те спипа кондукторът и дали изобщо ще стигнеш до крайната дестинация. Особена форма на свобода и бунтарство срещу живота по график.

У дома, анимация

Нещо подобно ми се случи и с „У дома“- детска анимация, която сигурно никога не бих избрала доброволно, ако не беше предложението към сина ми да осмислим облачната събота, отивайки на първото срещнато кино и гледайки първия срещнат филм. Без значение от всички онези неща, които обикновено превръщат избора ми на филм в сложен swot-анализ: кой е режисьорът, кой е в главната роля, какъв е сюжетът, какъв е саундтракът и пр.

У дома, анимация

Така спонтанността ме отведе „У дома„- поредната лента на хитовия анимационен режисьор Тим Джонсън /“Синдбад“, „Мравката Z“/. Първоначалният досег с обичайната анимация на Dreamworks тип движещите се пластелинени човечета надигна известна съпротива у мен. После съпротивата се засили на фона на баналната историята – Земята в сблъсък с добродушни извънземни човечета с шест крака, четири пръста и палитра от цветове при смяна на настроенията. Но в крайна сметка остроумният сценарий и българският превод спасиха филма от разгромяване в тази статия.

У дома, анимация

„Побъркал съм педалите за движението“, „Може ли да заляза от тук?“, „Ако не отвориш, ще ни схванат“, „Аз ще съглася gps-а“, „Не ми се захожда по най-голяма нужда“ са само част от сполучливите и смешни заигравки с езика на дружелюбното извънземно към неговата човекподобна приятелка 12-годишната Тип, която в планетарната суматоха изгубва майка си.

У дома, анимация

Накрая, разбира се, майката се намира, всички планети са спасени, лошите са сдобрени, а малките момиченцата от предния ред щастливо бършат сълзите си, подскачайки на едно от трите парчета на Риана, които озвучават филма, заедно с тези на Дженифър Лопез, Kiesza и Charli XCX. С други думи, „У дома“ става за прекарване на непредвидени облачни следобеди и за уроци по спонтанност.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Стефан Тодоров на

    Често, тези уж детски филми, са изпъстрени с хумор, подходящ за възрастни. Изненадвам се, че тук няма такива плоски шегички…

Коментирай в Delo.bg