Изненадите в програмата на CineLibri 2018

0

Пет игрални и шест документални български филма ще могат да гледат зрителите на кино-литературния фестивал CineLibri – 2018 /10 – 24 октомври/. Част от продукциите са литературни адаптации, други са вдъхновени от постиженията на бележити артисти, а две от тях стават повод за написването на книги, които ще се появят на пазара през 2019 г., съобщават организаторите

За първи път в конкурсната програма на CineLibri влиза българско заглавие – филмът омнибус „8 минути и 19 секунди“, който се състои от шест късометражни новели, претворяващи разкази от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов. Изключително емоционален проект, който обединява усилията на едни от най-талантливите български режисьори – Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов.

Сред фестивалните заглавия е „Безкрайната градина“ на Галин Стоев по мотиви от пиесата „Приятнострашно“ на Яна Борисова. Филмът е дебют в игралното кино на един от най-забележителните ни театрални режисьори и е съвременна градска драма, под чиято повърхност пулсират невидими светове и се раждат неочаквани чувства. Определян като поетичен жест към зрителя и най-нежната българска кинотворба, „Безкрайната градина“ спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост“ във Варна.

В паралелната програма на CineLibri режисьорът Петър Попзлатев участва с два филма – „Аз съм ти, Адриана“, ефектна екранизация по „Роман без заглавие“ на Димитър Димов и „Адриана“ на Теодора Димова. Неочакваната среща на студентка и възрастна жена, чието минало е изпъстрено със събития, някои от които драматични, се оказва съдбовна. В ролите са звездни актьори като Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Деян Донков, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Михаил Билалов. На фестивала ще има среща с екипа, а филмът ще бъде показан на лентово копие – той е една от последните български кинопродукции и на такъв носител.

Четвъртото издание на CineLibri оказва чест на най-гледания български филм за 2017 г. – „Възвишение“ на Виктор Божинов по хитовия роман на Милен Русков, удостоен с Европейска награда за литература.

По случай 100-годишнината от рождението на един от най-великите филмови стилисти на всички времена – Ингмар Бергман, е предвидена галавечер в зала „България“ на 13 октомври – с филмова музика, почерпка и много празнични изненади. В рамките на честването ще се е премиерата на документалния филм „Лив Улман и къщата на спомените“ – парченца живот, подредени от журналиста Георги Тошев и оператора Румен Василев.

Приветствайки каузата на фестивала, за първи път легендарната норвежка актриса, която тази година навършва 80 г., отваря малката си ваканционна къща край Осло, за да посрещне снимачен екип, при това български! В прегръдката на природата и спомените Лив намира покой, връща се към вълнуващи роли и срещи, белязали живота й, към неизбледняващите шедьоври, които са я променили. Това е първото българско филмово заглавие с участието на музата на Бергман,отбелязват организаторите.

Две от документалните продукции в програмата стават повод за написване на книги. Едната е уебсериалът „Да се изгубиш нарочно“ (2018) на нашумелите влогъри Крис Захариев, Ясен Атанасов и Анастас Шипков. Необичайно приключение, което показва България такава, каквато никога не сме я виждали. Другото заглавие е „Червено, твърде червено“ (2018 ) на младата Божина Панайотова. След 25 години във Франция тя се връща в България с камера в ръка и едно съмнение – дали родителите й са сътрудничили на ДС. Така се ражда този дълбоко личен филм, оценен високо на Берлинале и предизвикал майката на Божина да напише книга, която се очаква на българския пазар през 2019 г.

Ще бъдат показани и три документални филма, посветени на знакови български личности – „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ на писателя Георги Тенев, филм за гениалния български поет и преводач Валери Петров и за Иглика Василева, изтъкната преводачка от английски език, отличена с много награди.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg