Боряна Балканска: Всяко ръчно плетиво е една магия

0

В delo.bg продължаваме да Ви запознаваме с интересни българи с още по-интересни занимания или хоби. Боряна Балканска е от Луковит. Преди няколко години тя е сбъднала една своя отколешна мечта – да има собствен магазин за прежди. Боряна се занимава с ръчно плетиво, изпод ръцете й излизат и различни изделия от вълна. Боряна, която е майка на двама сина разказва с любов за своя интересен занаят. Тя признава, че е щастлива, защото е намерила призванието си в живота! 

ръчно плетиво на Боряна Балканска

Боряна Балканска: Щастлива съм, защото чрез работата си изразявам гордостта, че съм българка.

Плета от преди около 15 години. Като дете баба ми ми е показвала основните стъпки при плетенето на една кука. Магията на плетивото ме завладя късно, благодарение на една приятелка. Покрай нея се запалих и а. Оттогава почти няма ден, в който да не държа куката или двете игли.

Чувството да създаваш е невероятно. Удовлетворението да облечеш и да носиш дреха направена от теб самата е голямо, а още повече, когато видиш  радостта и възхищението в очите на доволните клиенти. Щастлива съм, че намерих призванието си.

Всяка жена може да се научи да плете и според мен трябва поне да опита. С днешните технологии дори не е необходимо да се търси някоя баба, като едно време, за да и показва кое как се прави. Всичката информация я има в интернет – нагледно показана и обяснена в клипове

За едно добро ръчно плетиво трябва желание, кълбо прежда и игли.

Е, и малко търпение разбира се, но когато се види крайният резултат става ясно, че си е заслужавало всяка една изплетена, разплетена и отново изплетена бримка. А с практиката  идва опитът и удоволствието от самото плетене.

ръчно плетиво на Боряна Балканска

Има различни техники – някои по-лесни, като обикновена лицева и опакова плетка на две игли. Други доста сложни като ирландска, брюкселска дантела, фриформ на една кука, плетене на специален инструмент, наречен вилка… Но именно това му е хубавото –

всяка жена може да си намери начина на плетене, който й допада.

ръчно плетиво на Боряна Балканска

Да изработва за себе си или за близките дрехи и аксесоари в предпочитания стил, цветове и състав на преждата.

ръчно плетиво на Боряна БалканскаДнес плетенето е по-приятно и от факта, че има разнообразни по състав и все по-красиви като цветове прежди.

В последните години има специални прежди, които се плетат лесно, бързо и се получават красиви и атрактивни шалове.

Чудесен начин за запълване на свободното време, като удоволствието продължава и след това, с носенето на готовото плетиво.

Плетенето не е само бабино занимание, както се смяташе доскоро, а възможност да се твори. Именно това ме привлече в ръчното плетиво.

С всяко ръчно плетиво човек може да е различен, индивидуален. Да изрази себе си в това, което създава.

Така пък открих и филца. Преди няколко години започнах да разучавам техниките за работата с вълна – плъстене и иглонабиване.

Не съм ходила на курсове, обучавах се от интернет

като гледах клипчета и след това пробвах търпеливо и упорито.

ръчно плетиво на Боряна БалканскаПлъстенето е стар български занаят. В последните години се завръща и намира своите майстори, които да пазят традициите и да ги обогатяват.

Чрез вълната и аз се докоснах до българското, до тези позабравени традиции, до народната носия, до мартеницата…

Опитвам  се да преплитам модерното и съвременното с традиционното, без да се отклонявам много от старозаветния български фолклор.

Щастлива съм, защото чрез работата си изразявам гордостта, че съм българка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ръкотворница "Армаган", ВелинградРъкотворница „Армаган“ – нещо магично за всеки

 

майстори на карвинг свещиМайстори на карвинг срещи: Светла и Еми от Русе

 

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg