Ансамбъл „Българе“ представя българския фолклор и мода на грандиозно турне

0

Фолклорният ансамбъл „Българе“ тръгва на грандиозно по мащабите си турне, а поводите за това са няколко, обединени под един общ идеен проект. Дните между 28 откомври и 28 ноември ще бъдат отбелязани като месец на България в Холандия. Въпреки стотиците си концерти по целия свят, програмата на „Българе“ за първи път ще бъде толкова натоварена – цели 25 концерта в 25 холандски града.

ансамбъл Българе, турне, фолкнетика

ансамбъл „Българе“, сн. БТА

Основната цел на турнето е да се представи България чрез народните танци и фолклор. По време на концертите ансамбълът ще прави флашмоб на централните места в градовете за директна реклама на България. За сега конкретните им усилия са насочени към представянето на българската мода, но всеки, който иска да участва в проекта, може да се включи и да представи своя продукт. Ансамбъл „Българе“ с помощта на другите съидейници от фабрика „Ричмарт“ са приготвили 400 костюма, в които като акцент присъстват фрагменти от наши фолклорни шевици. Те ще бъдат подарявани в Холандия на знакови бизнесмени и обществени фигури, както и на такива, които работят в областта на модата и културата.

Институционалната подкрепа в лицето на Министерството на икономиката ще се състои в осъщестяване на лесни връзки чрез каналите на посолството и търговските служби в Холандия, с която имаме скорошно подписана споготба за взаимно икономическо сътрудничество.

ансамбъл Българе, турне, фолкнетика

ансамбъл „Българе“

Интересна част от турнето и от проекта като цяло, е чисто здравословният му облик. Неравноделните тактове са основата на българските народни танци и са единствени в света по рода си. Те влияят особено положително на цялостната кондиция на тялото и не могат да бъдат сравнени с който и да е спорт. Ансамбъл „Българе” ще разработят специални клипове с т.нар. от тях фолкнетика (от фолклор и каланетика), които могат да бъдат въведени в офисите и да се помогне в борбата срещу обездвижването. Според последни данни в Европа един от всеки четирима е обездвижен, а при младите цифрата е още по-стряскаща – 4 от всеки 5. В резултат на това умират повече хора, отколкото от вредите на тютюнопушенето. Българските ритми могат да бъдат отлично решение на проблема, вместо модерните зумба, каланетика и аеробика, категорични са от „Българе“. Само 5-7 минути танцуване се равняват на около 40 минути от който и да е вид спорт. Популяризирането на фолкнетиката като полезен модел за поддържане на добра кондиция, е безспорна реклама и на цялата ни държава. Положителен облик, от който бизнеса ни има крещяща нужда.

Един частен проект с добре подплатени идейни аргументи. За сега държавата се държи приятелски, подкрепата е минимална, но е важно поне да не пречи. Необходима е по-голяма медийна почва тук, у нас, върху която инициативата да узрее и да бъде приета и последвана. Танците трябва преди всичко да бъдат вкарани като задължителни първо в училищата, откъдето именно започва заразата на обездвижването.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg