Ангели на възмездието и на спасението властват в „Бекомберя“

0

Във вълнуващия роман на Сара Стридсберг „Бекомберя“, ИК „Персей“, действието е съсредоточено в психиатрична болница, разположена в прекрасен парк близо до езеро. Тя придобива почти митични измерения, едновременно като ангел на възмездието и като спасител, опитващ се да спаси разстроените души.

БекомберяГлавни герои в романа са дъщеря и баща. Развитието на техните взаимоотношения минават през различни катаклизми. Променя се и отношението на Джаки, героинята, към баща й, Джим, когато тя е десетгодишно дете и когато е вече зряла жена. Освен с двамата, се запознаваме и с други герои – служители и пациенти в клиниката, близки или съседи на Джаки, които тя среща в Бекомберя.

Повествованието не върви хронологично, а е построено от спомени, асоциации и описания, има откъси от дневник на бащата… и това изгражда разказа за семейните отношения между двамата.

Съвсем неслучайно е подзаглавието на романа – „Ода за моето семейство“. „Бекомберя“ изследва любовта на Джаки към баща й и начина, по който тя го вижда като дете и като възрастна жена и майка. Когато Джими Дарлинг е приет в Бекомберя, психиатрична болница извън Стокхолм, дъщеря му Джаки започва да прекарва все повече време там, а когато майка й заминава на почивка на Черно море, болницата става целият свят на Джаки. Главният лекар е Едвард Винтершон. През някои вечери той води Джими и няколко други пациенти на големи партита в града. Веднага след като колата на Едвард преминава през портите, на задната седалка се отваря първата бутилка шампанско. „Една вечер отвъд границите на болницата отново ви прави хора“ – казва той на пациентите си. В болницата се срещаме също с Ингер Фогел, която сякаш обитава зоната на здрача между ред и опустошение, и пациентката Сабина – обект на желание както на Джими, така и на д-р Винтершон – със своята мания за свобода и смърт.

Преводачката Росица Цветанова умело е предала на български езика на Сара Стридсберг, която се отличава със забележителен стил, заради който неслучайно е отличена с Наградата за литература на Европейския съюз.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg