24-годишна българка създаде сама своя модна марка

0

За някои хора съществуването е вид кинолента, която се повтаря всеки ден с епизоди, част от един безкраен монотонен сериал. Други поемат в посока, очертана им от определени обстоятелства, надявайки се някой ден заветното вдъхновение да ги сполети и да им подскаже правилния път. Има обаче късметлии, към които божественото вдъхновение е благосклонно и ги връхлита неочаквано в достатъчно силни дози за пристрастяване. Случаят с младата дизайнерка Таня Чавдарова, е точно такъв.

chara unique, дизайнер, Таня Чавдарова

Таня Чавдарова, дизайнер, CHARA Unique

Приета веднага след гимназия в специалност, коренно различна от света на модата, тя започва работа вечер като барман, за да подпомага обучението си. Амбицията да развива свой бизнес я кара да открие първия си магазин, но той също не е за дрехи, а за парфюми. Творческото дяволче обаче, не спира да я човърка и тя започва да прави свои модели нощем след работа. Няма как, от дете има страст към модата, но досега никога не е предполагала, че това ще се окаже житейският й път. Вдъхновение черпи от изминалия ден, от срещата с различни хора, от това, което вижда по улиците, от самите сгради дори.

Заедно с модела в главата ми се появяваше и процеса по ушиване на дрехата. Всичко ми се случва като на видео, и то в забързан кадър, знам как да подхвана кройката, точно как да я ушия и каква да е материята.

Таня не престава да се усъвършенства, следи всякаква информация, свързана с модата и шиенето, попива тънкостите и не се отчайва, ако сгреши. Неин учител е практиката, твърдо следва принципа „проба-грешка”. Така се стига преди една година до окончателното й решение да се занимава професионално с мода. Отказва се от успешната си търговска кариера и създава своя собствена модна марка с емблематично послание CHARA Unique. Сама финансира проекта си, отново работи като барман, дори за известно време заминава за Кипър.

Взех решението си да се занимавам с това, от което кръвта ми кипва, а когато съм вдъхновена, нищо не може да ме спре.

chara unique, дизайнер, Таня Чавдарова

Младото момиче често твори през нощта, тогава има енергията и спокойствието да се концентрира максимално. Получава силна подкрепа от близки и приятели, които не й спестяват дори критиките. Дава си сметка, че в това начинание няма момент, в който да си научил „занаята”, защото той се усъвършенства цял живот.

Не съм мислила, че ще поема по този път, но в един момент това, което ти е писано, просто те връхлита, обсебва те и не ти оставя възможност за избор.

Сега тя продължава да твори с удвоен хъс, опитва се да докаже, че няма невъзможни неща, доказва го не с думи, а с творчеството си.

Нека това, което правя, говори вместо мен, а от мен отдадеността, страстта и любовта от избирането на плата до поставянето на модела в магазина.

Според Таня Чавдарова специалното образование не те прави задължително добър дизайнер. Нужна е съответна закваска от огромно желание и още по-голямо въображение. Светът сега е далеч по-развит от преди и информацията е безкрайна. Относно тенденциите нейното мнение за тях е единствено като известен ориентир сред множеството стилове и марки.

Българката се облича добре, но средата е проблем. Имаме нужда от повече смелост, във всяко отношение. Няма нищо лошо в това да си различен, защото то те прави уникален.

Това, което тя забелязва по улиците, са хора в двете крайности – глобално развиващи се и ограничени като мислене в рамките на държавата. За нея модата е пряко свързана с начина на живот, средата, класата, политиката. Те рефлектират върху начина, по който човек се облича и възприема заобикалящия свят.

Дебютът й на модна сцена е на изданието на Bourgas Fashion Lights, международен форум за дизайнери, където тя участва с колекция от четири абитуриентски рокли. По време на престоя си през лятото в Кипър, тя получава покана да участва в изложение в Румъния, за което поема ангажимент. Завръщайки се в България обаче, тя попада на информация за Sofia Fashion Week, свързва се с организаторите и те я канят да участва във вечерта с дефилетата на български дизайнери.

Отказах се от изложението в Румъния, предпочетох родната столица пред чуждата. Стана ми много мило, че ще покажа колекция тук и че го има този шанс. Радвам се, че организираха такова събитие у нас, имаме нужда.

Таня Чавдарова е само на 24 години, но вече има зад гърба си понатрупан житейски опит, белязал мислите й с необичайна за възрастта й мъдрост. Нейната бурна и позитивна същност прозира и в дрехите й – провокативни, смели, със собствена индивидуална експресивност. Като търговец тя е наясно, че този бизнес е бавен и труден, изисква доста средства, търпение и постоянство. Това не я плаши, напротив, амбицира я максимално, защото вдъхновението, което я води, е неизчерпаемо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg