Валентина Войкова: Само с балон не съм летяла още и… в Космоса. Но има време

0

Валентина Войковажурналист, водещ на новините по ТВ7

Валентина Войкова, полет, самолетКръстена съм на Валентина Терешкова, както пишеше в учебниците едно време – първата жена в Космоса… Бях на 12 години – социализъм… Тогава не се пътуваше много, а още по-малко със самолет. Баща ми се прибра една вечер и каза:

„Заминавам за Москва (а къде другаде) и мога да взема някой от Вас с мен. Предлагам това да е Валентина.“

Притаила дъх, очаквах решението на семейния съвет. Получих „Да“ и… полудях от щастие. Не само защото ще пътувам извън страната, а и защото ще летя със самолет. Помня, че не спах няколко нощи от вълнение. Нито за миг не съм си и помисляла, че ще ме е страх или че ще ми стане лошо – исках да летя! Започнах да упражнявам руския си (тогава в училище задължително учехме руски език), та нали ще ходим в Москва!

Дойде денят Х. Пристигнахме на летището в София (аз съм от Пловдив). Дори не помня как стигнахме до там. Интересуваше ме само самолетът. Исках да го видя на живо, с цялото си детско въображение. И о, чудо! Пред нас се изправи най-огромният самолет на света – ИЛ 86 – чисто нов, грандиозен, съветски!

Валентина Войкова, полет, ИЛ 86, самолетНастанихме се. Разучих всички копчета по седалката. Започна излитането. През прозореца виждах всичко, което съм си представяла – облаците, слънцето, усещането.

Валентина Войкова, полет, самолетНяма да забравя и стюардесите – красиви и руси, усмихнати. Запознахме се с тази, която се грижеше за нас. Спомням си, че беше много хубава и имаше бели обеци. Не знам защо помня тези бели обеци. Тя предложи да ми покаже самолета. Бъбрех през цялото време. И знаете ли, тя ме заведе в пилотската кабина. Запознах се с пилотите. Гордо им казах коя съм – Валентина от България!

Валентина Войкова, полет, самолетНе знам дали защото бях малка и много ентусиазирана от полета или заради „перфектния ми руски“, но те много се смяха с мен.

Години по-късно спорех с кого ли не, защото бях твърдо убедена, че ИЛ 86 е бил на два етажа…  Е, ясно е, че не е бил, но дълбоко в себе си, за мен той си остава такъв – огромен! Странно! След това съм пътувала много, но онзи полет – първият, си остава най- вълнуващ. valentina_voikova-4И до ден днешен не разбирам съвсем хората, които се страхуват от летене. През годините летях със самолети – моторни, безмоторни, летях с вертолети, летях с парапланери, скачах с парашут. Само с балон не съм летяла още и… в Космоса. Но има време.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg