Подкожен чип изследва кръвта (видео)

0

Представяме Ви медицинския уред на обозримото бъдеще – чип, който изследва кръвта, след като бъде имплантиран подкожно. Новото технологично чудо ще действа като истинска миниатюрна лаборатория. Това приспособление е дело на учени от Лозанския политехнически университет в Швейцария.

Специалистите вече тестваха in vivo създадения от тях чип върху опитни мишки. Самият чип има повърхност от 1 кв.см, мини здравното чудо е снабдено с шест биосензора. Те измерват pH нивото на кръвта, концентрацията на глюкоза, температурата, нивото на холестерола, както и изследват движението на лекарства в тялото. Посредством радио модул данните се предават на смартфон. До чипа достига ток чрез индукция, произведен от батерия, поставена в микроскопична кожна лепенка.

подкожен чип изследва кръвтаУстройството, което ще бъде истинска революция в здравеопазването ще позволи да бъдат контролирани във всеки миг равнището на парацетамол и глюкоза у опитните животни.

И други изследователи са работили по подобни изделия за мониторинг, но този чип е уникален, защото може да бъдат измервани различни маркери едновременно.

подкожен чип изследва кръвта, професор Джовани де МикелиУчените са повече от категорични, че изобретението им ще бъде особено полезно за наблюдение на пациенти с хронични състояния и заболявания като висок холестерол и диабет, както и за проследяване на въздействието на тежки лечения като химиотерапия.

Професор Джовани де Микели заяви:

„Това наше изобретение ще позволи пряк и непрекъснат контрол въз основа на индивидуалната поносимост на пациента и ще премахне неприятните седмични кръвни изследвания.“

Получените досега резултати вдъхват надежди, че клиничните експерименти с хора ще стартират до края на десетилетието.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg