Румен Бояджиев: Никой не може да ти разкаже това, което се вижда отвисоко, трябва да го преживееш сам

0

Румен Бояджиев е един от най-успешните български композитори. На всеки 15 април трупа по година мъдрост към житейския си актив. Навръх личния си празник „основният двигател на ФСБ“ отдели от времето си, за да сподели с читателите на delo.bg своите спомени за самолетните си преживявания през годините в рубриката ПЪРВИ ПОЛЕТ.

„Първият ми полет беше, когато бях още много малък. Моите родители ме изпратиха със самолет на море при наши близки във Варна. Бил съм някъде 10-годишен. Преди полета ми беше много интересно, защото щях да преживея това, което се вижда от разстояние и да се докосна до един непознат свят. Да не говорим, че никой не може да ти разкаже това, което се вижда отвисоко, трябва да го преживееш сам.

Още от дете техниката ме влечеше и обичах да си обяснявам нещата. Страст са ми автомобилите, но и летенето.

АвтожирПриятел на малкия ми син Борчето (Борислав Бояджиев) прави много редките у нас и необичайни летателни апарати (поне за България) „Автожир“ (на снимката) в една фабрика край Правец. Няколко пъти съм бил в халето, където ги сглобяват. Това са бутикови модели – двуместни вертолети, които се правят единствено за износ, по поръчка. Тези въздушни машини не са известни тук, в България.

С ФСБ за първи път летяхме до Москва заедно за наше турне още през социализма. Презокеански полет имахме с групата през 1989 г. до САЩ, когато работихме върху албума на Хосе Фелисиано (за който Румен Бояджиев и Константин Цеков получават „Грами“ година по-късно). Полетът беше София – Белград, а от сръбската столица до Ню Йорк, след което с вътрешните авиолинии до Калифорния.

Никога през живота не съм имал страх от пътуванията със самолет, винаги ми е било приятно и интересно високо горе“,

спомня си Румен Бояджиев.

Оказа се, че композиторът не обича да празнува рождените си дни. Причината –

40 години ФСБ„Голям любител съм на свободата, човешката личност и духа и някакси на този ден винаги съм се чувствал обграден (в най-добрия смисъл) предимно от обич. Това ме гнети, защото имам чувството, че не съм свободен в този ден, трябва да откликна на всичко, което се случва около мен (смее се). „

Навръх личния си празник на себе си и всички хора пожелава:

„Здраве, защото това е единственото, което трудно се опазва. Ако всички можем да бъдем здрави по-дълго, ще живеем по-пълноценно, ще обичаме хората около себе си и ще имаме възможност да даваме светлина.“

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg