В навечерието на Великден Бог прибра Ема Морано – най-възрастният човек на планетата

0

Най-възрастният човек на планетата – Ема Морано издъхна на 117 години в дома си в северния италиански град Вербания. Италианката беше известна като последният останал жив човек, който е роден през XIX-ти век.

„Винаги ще си спомняме за силата на Ема Морано да продължава напред. Тя води един изключителен живот“ –

заяви Силвия Маркионини, кмет на Вербания.

Ема Морано е най-възрастният човек на света, днес става на 117 години

Ема Морано е поела първата си глътка въздух на 29 ноември 1899 г. – това е 4 години преди братята Райт да реализират първия регистриран полет в света. Животът на Ема преминал през три века, 2 световни войни и над 90 правителства в родната й Италия.

Нейната първа любов загива през Първата световна война. Със следващия й съпруг, който я тормозел и пребивал, се развеждат по време на фашисткия режим в Италия – нетипична решителност за жена в онзи период преди Втората световна война. От брака им се ражда син, който умира на невръстната 6-месечна възраст.

Ема Морано работи във фабрика за чанти до 75-годишна възраст.

Италианката обяснявала тайната на своето дълголетие с простичък хранителен режим, в който имало яйца и месо – съвет, който й бил даден от лекар. Както delo.bg вече писа, докторът препоръчал този метод на хранене, когато Ема била на 20 години. Близо столетие тя не се отказала от режима, въпреки негативните мнения на няколко други лекари.

Ема Морано, най-възрастният човек на планетата

Навикът, който запазил Ема Морано жизнена до края на дните си, бил да хапва по три яйца на ден – две сурови и едно сварено, малко парче месо и незначително количество зеленчуци и плодове.

Научните и медицинските среди бяха заинтригувани от дълголетието на италианката и нейната семпла диета.

Ема, известна със своята независимост, се обслужвала съвсем сама до навършването на 115 година, въпреки че престанала да излиза от апартамента си 20 години преди това. От две години Ема Морано не можела да става от леглото си и постоянно била обгрижвана от гледачка. Последните седмици преди да почине тя все повече спяла и все по-малко говорела, когато била будна.

Наследникът на Ема Морано, т.е. новият най-възрастен човек на планетата вече е Вайълет Браун от Ямайка.

Според „Джерънтолъджи рисърч груп“ – американската група за изследване на старите хора, Вайлъет също е на 117 години, но е родена в началото на XX-ти век, на 10 март 1900 г.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg