Минчо Празников: Турбуленции се прогнозират на 90%

0

Живата легенда на метеорологията у нас е Минчо Празников – синоптикът е здрав и се чувства добре като щастлив пенсионер. За delo.bg Минчо Празников сподели нещо много лично, за което никога не е говорил – първият полет с вътрешни линии и първото му въздушно пътешествие извън границите на страната. Метеорологът обясни и за прогнозирането на турбуленциите.

Минчо ПразниковГ-н Празников, спомняте ли си кога за първи път летяхте със самолет?

– Първият ми полет беше преди повече от 30 години – в далечната 1985 година. Аз бях в родното Дряново на гости, но спешно трябваше да се върна в София, така че с един приятел хванахме самолета от Горна Оряховица за столицата. Тогава в Горна Оряховица имаше действащо летище. То е на около 25 км от Дряново, а по това време имаше и редовни влакове. С мой приятел, също метеоролог, решихме да използваме въздушния транспорт, понеже ни очакваха в София.

Какъв беше самолетът, с който полетяхте за първи път?

– Самолетът беше от тези малките леки самолети – ИЛ-14. Имахме голямо премеждие с това нещо, защото при пресичане на Балкана попаднахме в турбулентна зона. Самолетът започна да се движи нагоре-надолу с едни такива неподредени движения и ние изпаднахме в ужас. В такава обстановка турбуленцията не влияе толкова на тежък самолет, но лекият го подхвърля като детска играчка. Знам, че подобен самолет е чупил дори крило в подобна тубулентна зона. Както и да е – прибрахме се, но като кацнахме в София бях решил никога повече да не се качвам на самолет.

Минчо ПразниковТова е бил първият и последният Ви полет, така ли?

– Не. Емоциите ми тогава бяха под влияние на случката. След 4-5 години отново полетях – до Будапеща, но полетът беше с ТУ-154, който е много стабилен самолет и нямах такива преживявания. Просто полетът от София до столицата на Унгария мина доста гладко. Така че страховете ми бяха неоправдани.

Презокаенски полет имали ли сте?

– Не. Пътувал съм само в Европа.

Винаги ли по работа или сте летели и по частни поводи?

– Обикновено по работа, за конференция, до която пътуваме цяла група. Ако трябваше да съм сам по време на първия ми полет със самолет, със сигурност щях да избера влак. Но понеже бяхме група, не можех да се деля от нея и затова пътувахме със самолет. Но пак казвам – за пътуването ми до Будапеща неприятните ми опасения бяха излишни. Днес самолетите са тежки и много стабилни. Разполагат с модерни радиолокатори на борда. Така предварително виждат зоните със силна турбуленция. Преживяванията от първия ми полет не се повториха. По лични поводи съм летял до Лондон, до Берлин в Германия и до Полша.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg