Терорист в самолета по време на първия полет на Атанас Месечков

0

Атанас Месечков – професионален танцьор

Връщам се години назад, изпълнени със спомени за неуморен труд в танцовата зала. Ако се питате защо се връщам към тези спомени , това е нужно, за да ви разкажа за първия ми полет със самолет. В началото на 2001 година все още младеж на 13 години , но вече готов за голямата танцова сцена, с колегите ми получаваме разрешението на треньорите ни да се явим на световния танцов форум в Москва. Това е един от най-големите турнири в бившия Съветски съюз. Тогава освен тази вълнуваща информация разбирам, че ще имам удоволствието да се кача на един от най-големите самолети на руските авиолинии ”Аерофлот” и до ден днешен не мога да забравя този Боинг 767-300.

Атанас МесечковОчакването е вълнуващо, в началото те побиват тръпки от всички моменти преди самият полет. Започва една положителна паника на това да разучиш всяка една стъпка и процедура на самия полет, от това какво може да сложиш в багажа, до това как протича самата подготовка на летището преди самото излитане. Спомням си , че за мен беше трудно качването за първия полет, защото колкото и да ми беше интересно, се боях от това необятно за мен пространство. Макар да знаех от своите родители , че това е най-сигурният транспорт на света, за мен това бе едно непознато място, изпълнено с много несигурност.

За мой ужас тогава сега, погледнато назад във времето през смях, след минаването през регистрация за полета и качването ми в самолета, на седалките срещу мен седна дама, силно приличаща на терорист. В главата ми започнаха какви ли не мисли за тази забрадена жена, поставила няколко икони пред себе си и произнасяща думи, които аз не разбирах. През времето, прекарано в салона на самолета и началната демонстрация на стюардесите, започнах да ставам все по-спокоен, макар краката ми да изпълняваха движения все едно са крачета на шевна машина, а ръцете ми се бяха вкопчили в страничните облегалки. Усещах , че с времето започнах да свиквам с всичко около мен и точно в момента когато си казах: „Наско ти вече си спокоен!“ , се озовахме на пистата и тялото ми се залепи за седалката от силната скорост на самолета.

Атанас МесечковЕдинственото нещо, което помня беше това, че капитана на полета каза: „Cabin crew prepеar for take off“ и тогава разбрах, че купонът започва отначало. След това усетих как стомахът ми се свива. Отново страхът се върна в съзнанието ми и онова усещане на тежест в тялото се появи отново. Не мога да забравя как стиснах ръката на треньорката ни и с леко притеснение я погледнах, а тя каза: „ Бъди спокоен, моето момче, всичко е в рамките на нормалното.”

По-късно започнаха да ни сервират всевъзможни неща и, разбира се, аз като всеки малчуган се възползвах от топлите сандвичи и Кока Кола, предлагани на борда на самолета. Носейки се сред облаците плавно с този голям самолет, започнах да забравям всякакви тревоги и успях да обърна внимание на необятното синьо небе и облаци , носещи се под нас. В този момент се почуствах като в безвремие и успях да обмисля всяка една стъпка, която би ми помогнала за доброто представяне на турнира в Москва.

Атанас Месечков

За времето, годините и натрупаният опит от много пътувания, мога смело да заявя, че обожавам да пътувам и разглеждам далечни дестинации. Голям фен съм на предаването „Разследване на самолетни катастрофи” и дори  у нас имам истински симулатор за изпълнение на реални полети с модерни Боинг-и и Еърбъс-и. Ако ме питате мина ли това леко притеснение от излитането и кацането, няма да успея да ви излъжа и да кажа: Мина ми! Но това пази тръпката винаги жива и истинска в съзнанието ми!

Атанас Месечков

Тези първи мои три часа, прекарани във въздуха между София и Москва няма да забравя никога. И тук е моментът да пожелая на всеки човек да изпита това усещане и тази невероятна тръпка. Запомнете от мен, че всеки полет е едно ново начало за нас, защото ще ни отведе до едно ново приказно място! За да се обогатим и да разберем повече за света, в който живеем, ние трябва да пътуваме и да се запознаваме с нови светове, хора, възпитания, усещания, чувства. Като за край ще ви кажа само: „Приятен полет или „Have a nice flight“ и до нови срещи, приятели!“

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg