Откриха ген, който може да удължава живота

0

Ген-чудоВечната младост и все по-дългата продължителност на живота са отколешна мечта на повечето хора по света. Също такъв стремеж са те и за учените, които винаги са търсили открития, чрез които да се реализират тези мечти. Усилията на научния свят в тази посока са особено сериозни и резултатни в последните години, когато са направени няколко открития, които биха могли да увеличат продължителността на живота при човека. Последното от тях стана факт само преди броени дни, след като швейцарски учени успяха да открият нов начин, чрез който да се удължи човешкия живот.

В основата на този метод е активиране на определен ген у човека, който на практика унищожава болни клетки в организма. Изследванията вече са дали добри резултати по време на тестовете с насекоми, и резултатите са публикувани в специализираните издания. По време на своята изследователска дейност, учените от университета в швейцарския град Берн са установили, повишената активност на гена ahuizotl, е пряко свързана с удължаване на живота при насекоми.

Ген-чудоЕкспериментът е проведен с плодови мушици и той е показал, че ако се повиши активността на този ген, то животът им се удължава един път и половина.

Този вълшебен ефект се дължи на факта, че въпросният ген всъщност разрушава всички болни и увредени клетки, а това от своя страни води до увеличение на продължителността на живота на насекомите в рамките на 50-60 %.

Специалисти по клетъчна биология в университета в Берн са на мнение, че запазването на здравите клетки в някои определени тъкани, както и унищожаването на тези, които са болни, е процес който съществува в доста случаи у бозайниците.

Генът – чудо ahuizotl, който би могъл да промени представата ни за продължителността на живота, съществува не само при животните, а и при хората. Важното обаче е да се установи, дали действието, което има той върху плодовите мушици, ще бъде същото и при хората. Според учените, ако реакцията е идентична, този ген ще помогне човешкият живот да увеличи своята продължителност и да достигне до 120 години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg