Откриха Зеландия – новия континент на Земята

0

Знаете ли, че континентите на Земята вече са с един повече? Новият материк идентифициран от учените, се нарича Зеландия. Той се намира в Тихия океан, източно от Австралия.

Зеландия е най-малкият континент с площ 4,9 млн. кв. км., а под вода се намират 94 на сто от него.

Предположенията на геолозите са, че около Зеландия има изкопаеми горива, чиято стойност може да възлезе на десетки милиарди долари. Земната маса обхваща френската надморска територия Нова Каледония и Нова Зеландия.

До момента официално признатите континенти са Южна и Северна Америка, Европа, Африка, Австралия, Азия и Антарктида.

В своята статия „Зеландия: Скритият континент на Земята“ 11-те геолози от Нова Зеландия, Нова Каледония и Австралия твърдят, че

Зеландия напълно отговаря на всички критерии за континент –

откриха нов континент Зеландияграниците около достатъчно голяма площ са добре очертани, сушата се издига достатъчно високо, земната кора е по-плътна и наличието на 3 вида скали – метаморфни, седиментни и вулканични.

Преди 22 години е измислено името Зеландия от геофизика Брус Люендик. В края на миналото столетие се е смятало, че откритата територия не отговаря напълно на критериите за нов континент и по-специално на този за голяма единна маса.

Сега, с напредване на технологиите, гравитационни карти и спътникови технологии на океанското дъно недвусмислено показаха, че въпросният критерий също е изпълнен.

„Това, че континент може да бъде потопен до такава степен и въпреки това нефрагментиран, дава повод за размисъл за изследване на кохезията и разпадането на континенталната кора“ –

пишат учените в статията си.

Според геолозите, научната стойност на определянето на Зеландия като континент е много по-голяма. Те смятат още, че още преди 60-85 млн. години потъналата част от Зеландия се е откъснала от Австралия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg