Откриха ген, който контролира затлъстяването

0

Екип от датски и австралийски учени откриха ген, отговорен за усещането за ситост. Това може да е от полза в борбата със затлъстяването. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Генът, кръстен ETS-5, контролира сигнали, изпратени от мозъка към червата, и отключва усещане за ситост.

Освен това ETS-5 е в основата на необходимостта да се спи или да се правят физически упражнения след консумация на храна, поясниха авторите на изследването.
Сходен ген съществува у хората.

http://delo.bg/world/otkriha-gen-koyto-bori-zatlastyavaneto/„Това открива перспективи за създаване на лекарство, което може да допринесе да се постави под контрол наддаването на телесно тегло, потискайки апетита и увеличавайки желанието за по-голяма физическа активност“ –

заяви Роджър Поукок от университета Монаш в Австралия.

Експериментът бил направен с лабораторни червеи. Когато в червата се складира достатъчно количество мазнини, мозъкът получава послание. С него заръчва на червея да спре да се движи, отключвайки стадий на сънливост, или обратно – заръчва му да се движи, ако не е сит.

Caenorhabditis elegansКръглият червей Caenorhabditis elegans, който достига дължина около 1 милиметър, е високо ценен от учените заради простото устройство на мозъка му. Той включва 302 неврона и 8000 синаптични връзки. За сравнение човешкият мозък наброява 100 хиляди милиарда неврона.

C. elegans поделя около 80 на сто от гените си с човека, като половината от гените му са замесени с болести у хората. Тъй като поделя толкова много гени с човека, въпросният червей е много подходящ изследователски модел за опознаване на биологични процеси, като метаболизма, както и на болести.

Caenorhabditis elegans

Учените установили каква е ролята на C. elegans, като изследвали неврони в мозъците на тези червеи и като контролирали реакцията им към приема на храна. Било констатирано, че богатите на хранителни вещества продукти предизвикват различен мозъчен отговор в сравнение с отключения от бедни на хранителни вещества продукти.

„Става въпрос за първото откриване на ген, регулиращ метаболизма“ –

отбеляза Поукок.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg