Затлъстяването е предотвратимо с потискането на този ензим

0

На ензим в мишки, свързан със загубата на способността да се извършват физически упражнения на средна възраст и със затлъстяването, се натъкнаха учени. Откритието им може да доведе до създаването на нови медикаменти за борба с наднорменото тегло. Резултатите от проучването са поместени в Cell Metabolism.

Специалисти от Американския национален институт за изследване на сърцето, белите дробове и кръвта дали на лабораторни гризачи лекарство, потискащо действието на ензима DNA-PK. На друга група мишки не давали от медикамента. И двете групи консумирали храни с богато съдържание на мазнини.

Какво се оказало? Наддаването при приемалата лекарството група е било с 40 процента по-малко, сравнено с другата група. Данните оборват досегашните обяснения за причините, които водят до наддаване на килограми при хората.

„Обществото ни приписва на лошия начин на живот и липсата на воля затлъстяването и недостатъчната физическа активност на хората на средна възраст (между 30 и 60-годишна възраст)“ –

казва ръководителят на проучването д-р Джей Чунг.

шум, улица, затлъстяване

13,5 кг е средното наддаване на телесно тегло при хората на възраст между 20 и 50 години, въпреки че количеството приемана храна намалява в този период.

Д-р Чунг и екипът му насочили вниманието си върху биохимичните промени при лабораторните мишки на средна възраст. Учените констатирали, че активността на ензима DNA-PK расте с възрастта. Ензимът допринася и за превръщането на хранителните вещества в мазнини.

Проучването показва, че генетична програма, която е направлявана от свръх активен ензим, допринася за наддаването на телесно тегло и загубата на способността да се извършват физически упражнения на средна възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Откриха причинителя на диабет

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg