Дентална революция! Лекарство заменя пломбите

0

Ново лекарство ще остави завинаги пломбите в миналото. В това са убедени дентални медици, след като откриха медикамент, който напълно възстановява загниващ зъб като спира процеса по разрушаването му.

Съвсем в близко бъдеще хората, които сядат на зъболекарския стол за поредната пломба, няма да изпитват неприятна болка или страх от свистенето на машинките. Всеки зъболекар вече ще може да лекува пациентите си само с напоен биоразградим тампон с новооткритото лекарство Tideglusib. Този тампон се поставя в болния зъб, за да може препаратът да парира гниенето. След време – месец, месец и половина, зъбът започва да се самоизгражда.

край на пломбите с това лекарство

Доказателствата са публикувани в научни доклади, в които е записано „пълно, ефективно и естествено възстановяване“ на зъба. Ето защо, очакванията на зъболекарите е, че съвсем скоро пломбите ще са част от денталната история. По думите им, всеки вид пломба – амалгамена или композитна, води до инфекции, прави по-широки кухини в зъба и отслабва неговата структура.

край на пломбите с това лекарство

Откритието и самата разработка са дело на учения от King’s College в Лондон проф. Пол Шарп. Пломбите живата тъкан се заменя с инертен цимент. Сега, с този препарат Tideglusib, ще бъдат стимулирани стволовите клетки, които се намират в центъра на зъба. Постепенно, на по-късен етап ще се развиват специализирани зъбни клетки, наречени одонтобласти. В този процес на взаимодействие на лекарството със стволовите клетки в зъба се получава увеличено производство на така важния дентин.

Tideglusib е познат на медиците, но като препарат, който се използва като терапия за болестта на Алцхаймер.

край на пломбите с това лекарство„Опитите са правени с много по-високи концентрации, така че ние сме на финалната права. Надеждата ни е, че от три до пет медикаментът Tideglusib ще бъде наличен в търговската мрежа“ –

обнадежден е проф. Пол Шарп.

Друга група учени в King’s College са на път да докажат, че електричеството може да се използва за укрепване на зъбите като с негова помощ бъдат „вкарани“ минерали в емайла. Минерали като калций и фосфорни съединения естествено попадат в структурата на зъба. Това се случва, благодарение на киселина, произведена от бактерии, идващи от дъвченето на храна, която помага за извличането на минералите.

Учените предлагат да бъде „внедрен“ минерален коктейл с помощта на ток с много нисък волтаж, който ще помогне за проникването на минералите и съединенията дълбоко в зъбната структура. По думите им, така ще бъде ускорено и повишено реминерализирането, което може да подсили зъба и да намали образуването на кариес.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg